10.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 18. Maja 2024.

Gornjevakufljanin Edib Šišić je prvi licencirani biciklista u Srednjobosanskom kantonu

Edib Šišić, devetnaestogodišnjak iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja je prvi licencirani biciklista na području Srednjobosanskog kantona, a od nedavno je i član Biciklističkog kluba „Sljeme“ iz Zagreba. Od ranog djetinjstva se počeo baviti sportom, u jedanaestoj godini je počeo trenirati fudbal, a nakon pet godina je želio da iskuša nešto novo. Brdski biciklizam je privukao njegovu pažnju, a vremenom je shvatio da ga upravo taj sport pun adrenalina najviše ispunjava.

– Prvo sam počeo da vozim sam rekreativno, ispočetka sam vozio neke kratke rute uglavnom do 40 kilometara, vremenom sam dobio želju i volju da rušim vlastite rekorde, te sam postepeno došao do  186 kilometara za jedan dan. Jednostavno,  zaljubio sam se u ovaj sport, osjetio sam potrebu za takmičenjima i učlanio se u Biciklistički klub Mostar- počinje priču Šišić.

Zajedno sa ovim klubom je odvozio par utrka, na kojima je konkurencija bila jaka, a učestvovali su profesionalni timovi iz nekoliko zemalja. Na trci Grand Prix Banja Luka, u Elite kategoriji je zauzeo  25. mjesto, ali je jako zadovoljan postignutim, s obzirom da su tu bili poznati vozači sa višegodišnjim iskustvom, a on je tad vozio tek jednu godinu. Svaki trud i rad se isplati, pa je tako njegovo zalaganje prepoznao predsjednik BK „Sljeme“ iz Zagreba , te mu ponudio da vozi za njegov klub u kategoriji U23.

– Nakon što me Goran Kisan promatrao, rekao je da imam potencijala i da ima ozbiljne planove sa mnom, pristao sam da vozim za njegov klub. Oni su profesionalni tim i imaju stručno osoblje i trenere koje će raditi sa mnom, pa smatram da uz njih mogu samo napredovati- kazao je Šišić.

Završio je elektrotehničku školu, a za studije, kaže, nema vremena, jer svo slobodno vrijeme provodi trenirajući i usavršavajući biciklizam. Cilj mu je da jednog dana svoju učestvuje na Olimpijskim igrama u ovom sportu.

Zadnje dodano
Povezane vijesti