18.9 C
Gornji Vakuf
Petak, 17. Maja 2024.

Ko će pobijediti na izborima za načelnika u Gornjem Vakufu-Uskoplju?

Završno istraživanje: Ohran ima najveću podršku među stanovništvom Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Matišić korak iza

Završni rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je rađeno u periodu 09.11. – 13.11. 2020. godine potvrđuju rezultate istraživanja provedenog u oktobru: utrka za načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja će biti neizvjesnija nego ikad ranije.

Prema rezultatima istraživanja provedenih u oktobru i novembru koja je provela ispostava renomirane američke agencije u BiH, kandidat SDP-a BiH Besim Ohran trenutno ima najviši rejting među glasačima u Gornjem Vakufu-Uskoplju, dok je drugoplasirani kandidat HDZ-a BiH Dražen Matišić.

Istraživanje provedeno na reprezentativnom uzorku u oktobru je pokazalo da je kandidat SDP-a BiH Besim Ohran imao rejting od 39.85 posto, dok je odmah iza njega bio Dražen Matišić sa rejtingom of 37.15 posto. Na trećem mjestu je bio aktuelni načelnik Sead Čaušević sa rejtingom od 22.1 posto, dok se na posljednjem mjestu nalazio bivši čelnik ove lokalne zajednice Abdulah Garača sa 0.9 posto podrške.

Kako je u međuvremenu Garača odustao od kandidature, njegovo ime je isključeno iz završnog istraživanja. Iako je u debatnoj emisiji emitovanoj na RTV Bugojno Garača javno pozvao svoje glasače da daju podršku načelniku Čauševiću, čini se da njegov poziv nije naišao na plodno tlo, te je tek nešto više od trećine procjenjenih glasača koji su podržavali Garaču odlučilo da podršku da Čauševiću.

Završno istraživanje je pokazalo da se prednost Ohrana nad Matišićem smanjila, odnosno ona je tolika da bi glasovi poslani putem pošte mogli dovesti Matišića na mjesto načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Aktuelni načelnik Čaušević je zadržao podršku koju je imao u oktobru. Naime, trenutno Ohran ima podršku 40.15 posto građana Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Matišić 37.55 dok Čauševića podržava 22.3 posto od ukupnog broja ispitanika.

Ranije smo pisali da je u odnosu na rezultate lokalnih izbora održanih 2016. godine, kandidat HDZ-a zadržao skoro isti rejting, dok je trenutni načelnik izgubio podršku od čak 20 posto koja je skoro u potpunosti otišla na stranu kandidata SDP-a. Prema nekim analizama, to je rezultat podrške koju je Ohran ostvario među svim društvenim kategorijama u Gornjem Vakufu-Uskoplju, ali i gubitka podrške Čauševića od osnovne organizacije SDA u ovoj općini.

*Navedeno istraživanje je provedeno za potrebe jednog od političkih subjekata koji učestvuju u izbornoj utrci u Gornjem Vakuf-Uskoplju.

SPONZORISANA POLITIČKA OBJAVA

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti