11.7 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 27. Maja 2024.

Sport spaja ljude: Priča iz Gornjeg Vakufa može biti vodilja za bolje sutra u BiH

Sport je najjače oružje protiv svih problema u Bosni i Hercegovini i samo sport može režirati nevjerovatne priče.

Jedna takva nam dolazi sa omladinskog prvenstva za rukometašice u Gornjem Vakufu.

Prvenstvo, igra, rukomet, druženje režirali su jednu priču koja nosi veliki broj poruka. Priča koja može biti vodilja kako zapravo treba da se ponašamo u našoj državi i najljepšoj zemlji na svijetu.

U glavnim ulogama su ŽRK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje i ŽRK Knežopoljka iz Dubice.

 

Klub sa sjevera Bosne i Hercegovine je objavio saopštenje, koje daje nadu za bolje sutra. Evo o čemu je riječ:

“Moramo vam ispričati jednu priču… 2019. godine bili smo domaćini završnice prvenstva BiH za rukometašice rođene 2004. godine. Tada smo prvi put upoznali ekipu iz Ž̌enskog rukometnog kluba Sloga Gornji Vakuf – Uskoplje. Simpatična i nepoznata ekipa bila je naš protivnik u finalu. Utakmicu smo riješili u svoju korist, ali to nije bit ove priče. Nakon ove završnice počelo je prijateljstvo Knežopoljke i Sloge. Nedugo nakon završnice ugostili su nas na svom turniru, i bilo je zaista prelijepo”, naveli su iz ŽRK Knežokoljka.

U međuvremenu je, podsjećaju, došla je pandemija koronavirusa, i to je period kada se dva kluba nisu imala priliku sastajati.

“Bili smo u kontaktu sa predstavnicima Sloge. Uz sve mjere ova sezona je odigrana i dosšao je period završnica prvenstva BiH. Domaćinstvo za kategoriju 2004. dobili su upravo naši prijatelji iz Vakufa. Kad smo dobili ovu informaciju bilo nam je izuzetno drago, ali i u jednu ruku i tesško jer nismo znali da li ćemo moći da učestvujemo i branimo titulu prvaka. Naravno, zbog finansija. Poznato je da smo sa pet selekcija ostvarili plasman na zavrsšnicu i jednostavno nije bilo moguće na svakoj nastupiti. Bili smo u stalnom kontaktu sa predstavnicima Sloge. Pet ekipa je potvrdilo učešće na završnici i samo su nas čekali, a po svemu sudeći bili smo blizu da otkažemo nastup i odemo sa selekcijom 2008. godište u Zavidoviće”, pojasnili su.

No, onda se desilo nešto što potvrđuje sport kao jedna od najsnažnijih faktora faktora u našoj zemlji.

“Sad dolazimo do ključnog dijela ove priče. Bez obzira što smo im konkurenti za medalju, ŽRK Sloga nas poziva i nudi besplatan smještaj za cijelu ekipu. Ovu ponudu nismo mogli odbiti i pristajemo da učestvujemo na završnici. Međutim, to nije sve. Predstavnici Sloge pozivaju nas dan kasnije, uzimajući u obzir udaljenost Dubice i Vakufa, te nam nude dodatnu besplatno dodatnu noć kako bi djevojčice bile odmorne za nastup”, napisali su iz ŽRK Knežopoljka, te dodali:

“Zaista, potez koji se ne dešava često i vrijedan je svake hvale. O domaćnistvu i ljubaznosti koje smo doživjeli u Gornjem Vakufu, to je već posebna priča. Sigurni smo u to da će našu priču o domaćinu potvrditi svi klubovi ucčesnici, kao i službena lica. Ono manje bitno je da smo domaćina pobjedili u polufinalu, a iz hrama rukometa ispraćeni smo ovacijama vrhunske rukometne publike”.

Posebnu zahvalnost ŽRK Knežopoljka uputili su predsjedniku ŽRK Sloga Ismetu Hadžiabuliću i sekretaru kluba Muameru Zukić koji su, kako navode, “kreatori ove prelijepe priče”.

Sportsport.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti