13.9 C
Gornji Vakuf
Petak, 22. Oktobra 2021.

FOTO: Peti dan Teatarskog festivala BH FEDRA

spot_img

Petog dana festivala gledali smo jednu dječiju predstavu u pratećem programu, te naravno, jednu u takmičarskom. Sudeći po reakcijama, publici su se veoma svidjele obje, i zasigurno su uživali u jučerašnjem festivalskom program.

U jutarnjem terminu igrala je dječija predstava Dječije scene Teatra Fedra Bugojno, “EKSKURZIJA” koju je adaptirala i režirala Ajla Kurtović Beganović. U predstavi su igrali: Sajna Huskić, Dalia Huskić, Adem Ugarak, Asja Ugarak, Vedad Vrtagić, Sarah Vrtagić, Naida Bušatlić, Eldar Bušatlić, Una Ugarak, Nedim Ugarak, Elma Hozić Skeho, Hidajeta Zukanović, Amina Huskić, Lejla Ramić, Alma Bušatlić, Tara Velagić, Abdu Fazlibegović, Mirza Idrizović, Emrah Bušatlić i Maida Alibegović.

Zatim, u takmičarskom programu je igrala predstava miljenika publike, Kulturne scene Male Stvari Trebinje, pod nazivom „SIROMAŠNI ROMEO“. Predstava je koprodukcija Gradskog pozorišta Trebinje i KS Male stvari Trebinje. Rađena je po tekstu “Siromašni Romeo” Tode Nikoletića, a adaptaciju i režiju potpisuje Željko Milošević. Kostimi: Milica Salata & kolektiv.

Izbor muzike, šminka i rekvizita: Kolektiv.  Igraju: Milica Salata – Princeza Džulija, Milana Ninković – Grofica, njena majka, Sara Tomić – Grof Kornelo, njen otac, David Popadić- Vićenco, sluga, Ana Miladinović – Žizel, sobarica, Tadija Karanac – Grof Đorđino, Boris Glušac – Baron Salvatore, Anastasija Vanović – Grof Papagalo, Vojislav Elez – Baron Marčelo Ke Niko, Ivana Ćeranić – Pianoforteta, muzičar, Anđela Brnjoš – Ćitara, muzičar

O ljubavi su mnogi pisali, zbog nje ratovali, u njeno ime stvarali, dok su neki pokušali da je objasne, drugi da je nauče, razumiju ili da njom ovladaju. Neki su je stavljali na pedijastal najvećeg životnog cilja, a opet za neke je predstavljala neizrecivu patnju i bol.

Ova ili ove ljubavi u našoj inscenaciji teksta Toda Nikoletića „Siromašni Romeo” pomalo su pomjerene iz zbilje, izokrenute, pa i šašave- farsične, ali prije svega tu su da nas dobro zabave kroz lepezu likova i zanimljivih situacija. Ljubav je velika uvijek prisutna misao i tema. No, mi se s njom samo malo poigrasmo zahvaljujući ovom tekstu, a vi prosudite da li vam zabavno bješe i da li sebe negdje malo prepoznaste.

Poslije predstave je održan okrugli sto koji je moderirala Adna Rizvan, a na kojem je publika, ali i članovi žirija, rekla svoje mišljenje o predstavi, komentare, pohvale, savjete.

Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
- BH Telcom -
spot_img
Povezane vijesti