9.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

Iako smo najsiromašnija općina u SBK poslije Dobretića Općina Gornji Vakuf-Uskoplje i dalje bez Budžeta u 2023.godini

Današnja, 15.sjednica Općinskog vijeća Gornji Vakuf- Uskoplje  protekla je u znaku usvajanja Odluke o privremenom finansiranju Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za razdoblje 01.01.- 31.03.2023.godine, te povečanju cijena komunalnih usluga 1 KM za domaćinstva, a privrednim subjektima i do 20%! 

Klub vijećnika SDP Gornji Vakuf-Uskoplje osudio je ovakav postupak prema građanima i glasao protiv Odluke o privremenom finansiranju i dodatnih nameta! 

HDZ u posljednje dvije godine pokazuje mazohističku politiku na političkoj sceni u našoj općini i po ko zna koji put saginjući leđa na svaki atak koalicionih partnera pokazuje i današnje imenovanje novih UO Javnih preduzeća naše općine, pored toga što im je ukradena pozicija načelnika, danas talovi i ucjene da moraju ukinuti prefiks “H” NK SLOGA USKOPLJE će sigurno biti isporućne željama SDA! 

Vlast na čelu sa SDA i HDZ  se standardno hvali kako je dobro radila u prošloj godini i kako je Budžet za 2022.godinu veći nego ikada.  Načelnik Sead Čaušević ipak na kraju priznao da je Budžet prenapuhan što pokazuje i njegovo izvršenje, a skoro sav prihod u budžetu ne zavisi od političkog rada nego od privrednih kretanja u našoj općini. U prijevodu za Budžet u 2022. godini zaslužni su prvenstveno građani naše općine koji su zbog rasta cijena i inflacije prinuđeni plaćati proizvode i usluge znatno skuplje nego prethodnih godina, a samim time i izdvajanje za poreze su veća. 

Ono što je primjetno je da je i pored ovakog punjenja Budžeta 2022. godine i dalje ovo isključivo socijalni budžet, bez ikakve volje i želje da se sredstva napokon počnu ulagati u razvoj, jer smo po svim ekonomskim pokazateljima najsiromašnija Općina u Srednjobosanskog kantona poslije Dobretića.  

U Općini Gornji Vakuf-Uskoplje SDA i HDZ nastavljaju trend stranačkog zapošljavanja koji je izmakao svakoj kontroli nepotizma i stranačkih poslušnika, a ne sposobnih i kompetentnih ljudi u javnim institucijama. 

Nema naznaka da će napokon ovo biti prekretnica u radu naših institucija gdje će se napokon početi zapošljavati sposobni umjesto stranački i rodbinski podobnih. 

Ne usvajanjem Budžeta 2023. Sredstva za privredu, a posebno poljoprivredu koja su u  Budžetu minimalna ostat će taoci bezpotrebnih političkih previranja, što oštro osuđujemo. Ovo je posebno zabrinjavajuće zbog najavljenog rasta cijena energenata, ali i konstantnog rasta cijena sirovina i opreme, tako da s pravom postavljamo pitanje postojanja funkcionalnosti akutelne vlasti SDA i HDZ na čelu sa Sedžadom Milanovićem i Draženom Matišićem obzirom da nikom nije jasno šta konkretno rade da bi poboljšali status svojih građana, osim što svaki dan ispračamo autobuse naših građana u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku. Kada ovome dodamo i činjenicu da u Budžetu nema velikih razvojnih projekata niti otvaranja novih fabrika sa dostojanstvenom platom za radnike, jasno je što ova Općina prednjači po broju odlaska mladih i statusom zadnje općine u Srednjobosanskom kantonu! 

Ono što je posebno primijećeno je i nebriga za boračku populaciju, a posebno za nezaposlene borce ispod 57 godina starosti koji su i iznijeli najveći teret borbe za opstanak Bosne i Hercegovine. Iako bi  Budžetom 2023.godine bilo jednostavno pomoći i ovoj populaciji, Vlast SDA i HDZ za to nemaju sluha, ali je pokazala interes da  finansijski održava boračka udruženja koja bi vjerovatno povećali sredstva za podobne u tim udruženjima i potrebe stranačkih ljudi.
To što ta ista udruženja nisu ništa uradila da konkretno pomognu svojim članovima, to vjerovatno više govori o činjenici da su ovakvim stanjem u društvu zadovoljni isključivo predsjednici i uža rukovodstva udruženja, a nikako borci koji su i dalje na svim marginama društva ostavljeni da sami pokušaju preživjeti kako znaju i umiju. 

Socijaldemokratska partija Gornji Vakuf-Uskoplje i njeni Vijećnici u Općinskom vijeću i dalje čvrsto stoje na stanovištu da se mora hitno usvojiti Budžet 2023.godine kojim će se odblokirati stanje beznađa, više prepoznati potreba za razvojem Općine, pomoći osjetljivim kategorijama stanovništva, te napokon pristupiti otvaranju novih fabrika i strateškim infrastrukturnim projektima koji ne samo da će otvoriti nova radna mjesta i podići standard građana, nego i napokon stvoriti tračak nade da i u našoj Općini postoji budućnost za mlade ljude. 

Klub vijećnika SDP Gornji Vakuf Uskoplje

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti