11.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

Zovem te…. U jednu školu pod jednim krovom

Teatar mladih “Česta” iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja radi u punom jeku i kreće se ka velikim stvarima u oblasti teatarske umjetnosti. U razgovoru sa predsjednikom Feđom Gudićem, saznali smo za niz zanimljivih događaja koji nas očekuju u narednom periodu.

Najmlađi članovi teatra, pod vodstvom profesionalnog glumca Marka Mirkovića, već su u fazi priprema predstave na temu bajki. Publika će imati priliku da pogleda predstave “Crvenkapica”, ali i još neke druge bajke koje će odigrati najmlađi članovi teatra. Osim toga, u pripremi je i monodrama minijatura sa našim sugrađaninom Harisom Vukojevićem, čija je tema Balkan u kojem ime predstavlja predrasudu. Monodrama će se zvati “Zovem se… ” i govorit će o novoj normalnosti zvanoj dvije škole pod jednim krovom, te o podjelama kao rani našeg društva.

Kao šlag na tortu, predstava “Ostati ili otići” u režiji Lane Delić, finansirana od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, bit će predstava koja će na jedan kreativan način pokazati temu vječnog pitanja mladih sa ovih prostora – da li da ostanu ili odu iz zemlje.

Predsjednik Gudić se zahvalio Općini Gornji Vakuf – Uskoplje, rudniku uglja Gračanica, članu Upravnog odbora, Oliveru Jović koji  svojim savjetima i angažmanom uveliko pomaže radu teatra. Posebno  se zahvalio i Hidajetu Polovini, glavnom imamu Medžlisa islamske zajednice u našem gradu, koji je ustupio prostorije NUR-a da bi naši najmlađi članovi imali gdje vježbati.

Feđa poziva djecu svih uzrasta da se pridruže udruženju i učestvuju u ovoj prekrasnoj avanturi, jer su oni budućnost svake zemlje. Stariji često zaboravljaju koliko su važne bile neke stvari koje su ih motivisale kada su bili mlađi i kako su te stvari utjecale na njihov razvoj. Teatar mladih “Česta” je mjesto gdje će djeca imati priliku stvoriti nezaboravne uspomene, razvijati svoje talente i iskustva, steći nova prijateljstva, kreativnost, samopouzdanje i razvijati svoje komunikacijske sposobnosti.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti