7 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

Sloga – most koji spaja podijeljeni grad

Gornji Vakuf-Uskoplje, gradić koji je dugi niz godina bio simbol razaranja i podjela nakon rata, sada pronalazi nadu i obnovu kroz sport. U posljednjih nekoliko godina, sport je postao ključan faktor u stvaranju pozitivnih promjena u ovom gradu.

Mnoge sportske ekipe, uključujući muški rukometni klub, ženski rukometni klub, futsal tim, nogometni klub, karataše i košarkaše, okupljaju se pod imenom “Sloga” i zajedno donose radost i pozitivnu energiju svom kraju. Ovi timovi su privukli pažnju širom regije zbog svojih uspjeha na terenu, ali i zbog svoje sposobnosti da okupe zajednice koje su nekada bile suprotstavljene.

Svijet je pun primjera država koje koriste sport kako bi gradile koheziju između različitih zajednica. U budućnosti, kada se bude istraživao sport kao kohezioni faktor u pomirenju u Bosni i Hercegovini, Gornji Vakuf-Uskoplje će sigurno biti jedno od istaknutih mjesta. Sport će imati značajnu ulogu u upoznavanju mladih ljudi, integraciji i izgradnji zajedničkog identiteta u ovom gradu.

Muški rukometni klub Sloga, ponos svih stanovnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja, nakon posrtanja i ispadanja iz Premijer rukometne lige BiH, vraća se na stare staze slave. Na krilima mladih snaga koje vode ovaj grad ka boljoj budućnosti, Sloga se probila na drugo mjesto tabele Druge lige FBIH za rukometaše.

Dvojica momaka koji su svojom igrom u klubu postali pravo osvježenje su Arnes Delić i Branko Boškić. Oni ne samo da su kolege na sportskom bojištu, nego su i prijatelji u svakodnevnom životu. Upoznali su se prije pet godina na treninzima Sloge i od tada su postali nerazdvojni prijatelji. Svakodnevno uviđaju da imaju puno više zajedničkih interesa i sličnosti nego različitosti.

U razgovoru s ovom dvojicom sjajnih mladih momaka saznajemo da su i mladi ljudi, kao i njihov grad, podijeljeni. U Gornjem Vakufu-Uskoplju se često gleda u kojem kafiću se pije kafa/kava/kahva, no ova dvojica momaka biraju sjesti „tamo gdje ima više cura“, priznaju nam kroz osmijeh. No, oni ne žele biti dio podjela koje su nametnute i potpuno u suprotnosti sa prirodom ljudi na ovom području. Gornji Vakuf-Uskoplje je jedan od simbola besmislenih podjela, uključujući i podjelu na dvije škole pod jednim krovom. Arnes i Branko bi voljeli zajedno pohađati školu i smatraju da bi to bio korak u pravom smjeru prema pomirenju i jedinstvu u njihovom gradu.

Sloga se ne samo vraća na staze slave, već i promovira vrijednosti koje su potrebne za izgradnju bolje budućnosti za sve stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Kroz sport, ovaj klub i njegovi igrači, poput Arnesa i Branka, pokazuju da je moguće prevazići podjele i izgraditi zajedništvo koje će voditi ovaj grad u bolju budućnost.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti