14.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Jula 2024.

FOTO: Obilježen Dan oslobođenja Gornjeg Vakufa u Drugom svjetskom ratu

U organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK/KSB UABNOR Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Gornjeg Vakufa u Drugom svjetskom ratu. Građani su se okupili u Gradskom parku, odakle su u koloni krenuli prema Partizanskom groblju u Gornjem Vakufu-Uskoplju kako bi odali počast hrabrim borcima i žrtvama tog vremena.

Obilježavanje je započelo učenjem fatihe i minutom šutnje kojom je odana počast žrtvama genocida u Srebrenici, koji se također dogodio u mjesecu jula. Prisutni su zajedno izrazili duboko poštovanje prema svim nevino stradalim ljudima.

Predsjednik UABNOR-a Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, gospodin Dževad Dedić, obratio se okupljenima ističući važnost sjećanja na događaje iz prošlosti i učenje iz tih lekcija za budućnost. U ime predsjednika SABNOR-a BiH, Seada Dulića, obratila se i Amela Lolić, predsjednica Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK/KSB, koja je istakla da je danas poseban dan u kojem se slavi hrabrost boraca koji su se suprotstavili fašizmu i dali svoje živote za slobodu i pravdu.

U sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Gornjeg Vakufa, održan je historijski čas koji je podsjetio prisutne na događaje iz jula 1942. godine.

Obilježavanje Dana oslobođenja Gornjeg Vakufa u Drugom svjetskom ratu predstavlja važan podsjetnik na hrabrost i žrtvu lokalnih boraca koji su se suprotstavili fašističkom teroru. Ovaj događaj potiče na refleksiju o važnosti mira, tolerancije i zajedničkog izgrađivanja bolje budućnosti, te služi kao inspiracija za buduće generacije da cijene vrijednosti slobode i pravde.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti