17.4 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

[VIDEO] Partizansko Groblje na Glavici: Spomenik prošlosti i simbol otpora

U srcu Gornjeg Vakufa – Uskoplja, na brdu Glavica, nalazi se Partizansko groblje, koje predstavlja svjedočanstvo hrabrosti i otpora stotina poginulih boraca tokom Drugog svjetskog rata u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Ovo groblje je postalo simbol grada, a njegova istorijska važnost ne može se osporiti.

Groblje je podignuto na lokalitetu Glavice, koji ima dugu historiju koja seže još u antički (rimski) period. Na tom mjestu su vršena iskopavanja koja su otkrila ploču od oltara, prahistorijsku gradinsku keramiku i temelje male crkve. Međutim, najznačajniji trenutak za ovo područje dogodio se tokom Drugog svjetskog rata, kada su partizani prvi put zauzeli Gornji Vakuf 12. jula 1942. godine. Tada je ovaj grad postao simbol otpora i hrabrosti protiv fašističkih snaga.

Partizansko groblje je izgrađeno u formi spomen-parka i šume crnog bora, kao trajni spomenik stotinama poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe (NOB). Objekt je uređen šezdesetih godina prošlog vijeka i sastoji se od dva platoa povezana stepenicama u obliku slova “U”. Cvjetnjaci okružuju ove platoe, a na zidovima cvjetnjaka su postavljene ploče sa imenima poginulih boraca, a do danas je ostala samo jedna ploča.

Nažalost, u posljednjem ratu groblje je pretrpjelo teška oštećenja i razaranja. Zahvaljujući entuzijazmu mladih aktivista koji su se u ljeto 2020. godine samovoljno angažirali, spomenik je djelimično očišćen i obnovljen. Međutim, zvukovi zuba vremena su i dalje prisutni, groblje je prepušteno samo sebi, a smeće i zarasla vegetacija ukazuju na to da zvanična obnova nije sprovedena.

Partizansko groblje je ne samo simbol prošlosti, već i mjesto okupljanja lokalnog stanovništva. Ranije je bilo centralno mjesto okupljanja Vakufljana, zahvaljujući pogledu na grad i značaju groblja. Ipak, danas je ta tradicija preživjela samo u obliku noćnog okupljanja na predvečerje 1. maja, kada se logorska vatra pali na Glavici.

Bitka na Neretvi, koja je vođena od januara do marta 1943. godine, također je zabilježena u istorijskim zapisima ovog područja. Tokom te bitke, fašističke snage i domaće izdajice su pokušale slomiti otpor partizana u Gornjem Vakufu, ali su pretrpjele ogromne gubitke. Ova bitka je imala veliki utjecaj na lokalno stanovništvo i ukazala na hrabrost i odlučnost boraca za slobodu.

Partizansko groblje na Glavici je više od spomenika. To je simbol otpora, hrabrosti i žrtve u borbi za slobodu. Iako je danas djelimično zanemareno, trebali bismo se sjetiti i poštovati sve one koji su svoje živote položili na oltar slobode. Ovaj spomenik nas podsjeća na prošlost, ali također nam pruža mogućnost da gledamo u budućnost s nadom i odlučnošću da nikada ne zaboravimo važnost slobode i borbe za pravdu.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti