11.8 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

DRONE VIDEO: Borova Ravan – Biser Privora kroz vjekove

Borova Ravan, pitomo naselje smješteno u okviru Mjesne zajednice Voljevac, općine Gornji Vakuf-Uskoplje, nosi sa sobom bogatu historiju i nasljeđe koje seže unatrag stoljećima. Ovo izuzetno mjesto, koje se nalazi na jugoistočnom dijelu općine, između mjesta Cvrće, Pridvorci i Zastinje – također u sastavu MZ Voljevac – nosi u sebi priču o naseljavanju i zajedništvu.

Dok se dr. A. Handžić duboko bavio proučavanjem formiranja bosanskih naselja uz pomoć katastarskih deftera, uočio je da je Borova Ravan, kao dio Privora, zauzimala posebno mjesto u 16. stoljeću. Prema podacima iz deftera iz 1574. godine, ovo mjesto je brojalo 8 muslimanskih domaćinstava i 6 mudžerreda, neoženjenih mladića. Posebno se isticalo prisustvo vodenog mlina “Borova”, što svjedoči o važnosti koju je ovo naselje imalo u to doba.

Današnja stvarnost Borove Ravni je duboko ukorijenjena u svoju historiju. Sa 84 stanovnika, prema podacima iz 2013. godine, svi muslimanske vjeroispovijesti, Borova Ravan zrači duhom zajedništva i tradicije. Stanovništvo ovog mjesta većinom se bavi zemljoradnjom i berbom šumskih plodova, čime se čuva veza s prirodom i tradicionalnim načinom života.

Obrazovanje je također važan dio svakodnevice Borove Ravni. Područna škola Osnovne škole Voljevac pruža obrazovne mogućnosti djeci ne samo Borove Ravni, već i obližnjih mjesta Cvrće i Pridvorci. Put do ovog obrazovnog centra, udaljenog 16 km od grada, svjedoči o posvećenosti zajednice obrazovanju mladih naraštaja.

Jedan od simbola Borove Ravni je mekteb-mesdžid, izgrađen 1980. godine. U okviru ovog vjerskog objekta nalazi se sve što je potrebno za obavljanje vjerskih dužnosti i edukaciju. Mihrab, učionica-mahfila, abdesthana i gusulhana pružaju mjesto za vjerske obrede i učenje. Posebno značajno je prisustvo starog bora, koji se uzdiže kao svjedok vremena i zajedničke povezanosti sa prirodom.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti