14.8 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

[DRONE VIDEO] Čvrstoća i ljepota planinskog života: Upoznajte Cvrče, biser Gornjeg Vakuf-Uskoplja

Smješteno usred prekrasnog planinskog pejzaža, naselje Cvrče predstavlja skromnu ali značajnu tačku u Mjesnoj zajednici Voljevac, općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Ovo slikovito mjesto leži na južnom dijelu općine, na nadmorskoj visini od 1.151 metra, te nosi sa sobom bogatu prošlost i surovu, ali prepoznatljivu planinsku klimu.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, selo Cvrče broji 183 stanovnika, svi pripadnici bošnjačke zajednice. Ovaj broj je za 89 manji u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine, što ukazuje na specifične izazove s kojima se ovo naselje suočavalo tokom proteklih decenija. Ipak, duh zajednice ostaje neuništiv, a Cvrče i dalje nosi svoj poseban pečat.

Cvrče se prostire na 8,64 km², a gustoća naseljenosti iznosi 21,2 stanovnika po km². Ovi podaci odražavaju širenje naselja po pitomim padinama ovog planinskog kraja. Iako su prirodne ljepote obilne, surova planinska klima ne ostavlja previše prostora za raznovrsne privredne djelatnosti. Stoga se lokalno stanovništvo većinom bavi poljoprivredom, uzgojem stoke i obradom zemljišta. Ova tradicionalna djelatnost je srž života u Cvrčama, pružajući osnovne resurse za život zajednice.

Jedan od karakterističnih aspekata ljeta u Cvrčama je iskorištavanje blagodati prirode. Tokom ovog perioda, mještani se posvećuju branju borovnica, brusnica i drugog ljekobilja. Osim što ovo predstavlja dodatni izvor prihoda za mnoge porodice, to također naglašava povezanost sa prirodom i tradicionalnim načinom života koji se održava generacijama.

U samom središtu Cvrča dominira lokalna džamija sa svojim prepoznatljivim minaretom. Ova džamija ne samo da služi kao vjersko središte zajednice, već je i kulturni i arhitektonski simbol, podsjećajući na važnost tradicije i zajedničkih vrijednosti.

Iako je Cvrče možda malo po broju stanovnika, njegova važnost za Mjesnu zajednicu Voljevac i općinu Gornji Vakuf-Uskoplje je neosporna. Njegova jedinstvena priča, život u skladu s prirodom i odanost tradiciji čine Cvrče ne samo mjestom na karti, već i dijelom bogate kulturne tkanine ovog područja.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti