9.7 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 08. Maja 2024.

Nećete vjerovati šta se dogodilo u Gornjem Vakufu-Uskoplju nakon prolaska olujnog sistema!

Treći toplotni val ovog ljeta je prošao, ostavljajući za sobom olakšanje i zahlađenje. Iako je ova godina donijela nekoliko toplotnih valova, važno je napomenuti da nijedan od njih nije dosegnuo rekordne ekstreme kao u prethodnim godinama. Osim toga, svaki toplotni val je bio relativno kratak, praćen padavinama i nižim temperaturama koje su donijele olakšanje.

Najnovija ciklona koja je prošla sjeverom Italije je donijela padavine praćene grmljavinom i olujnim udarima vjetra. Narandžasto upozorenje je imalo svoju svrhu i opravdalo se, štiteći područje od potencijalnih opasnosti. Maksimalne temperature 28. augusta su i dalje bile visoke, kretale su se između 30 i 39 °C. Međutim, dolaskom olujnog sistema došlo je do značajnog pada temperature, čak i do 15 °C u nekim slučajevima.

Primjer Gornjeg Vakufa-Uskoplja ilustrira brzu promjenu temperature koja se dogodila tokom prolaska olujnog sistema. U roku od samo 30 minuta temperatura je pala za 6,7 °C, što jasno ukazuje na intenzitet ovih promjena. Brzine vjetra su također bile izuzetno visoke, dosežući čak i 80 km/h. Ovo je rezultiralo štetama na području Bosne i Hercegovine.

Uz to, ovaj mjesec je zabilježio neuobičajeno velik broj dana sa olujnim udarima vjetra. Sama činjenica da smo imali 9 takvih dana tokom augusta je iznad prosjeka i ukazuje na dinamičnost vremenskih prilika. Padavine su također obilno padale na širem području, s intenzitetom koji je u nekim područjima iznosio čak 20 l/m² u samo 20 minuta.

Sveukupno, iako smo doživjeli nekoliko toplotnih valova, ovogodišnje stanje je daleko povoljnije u usporedbi s prethodnim godinama. Brze promjene temperature i intenzivne padavine su podsjetnik na dinamičnost prirode, ali i važnost prilagodbe i pripreme za različite vremenske uslove.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti