8.5 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 05. Maja 2024.

[FOTO] Tradicionalni pohod na Ciganske njive: Sjećanje na heroje iz Gornjeg Vakufa

Danas je Gornji Vakuf obilježio godišnjicu pogibije hrabrih branitelja, među kojima se ističu imena Atife Karalić – Tifke i Dželilhodžić Mustafe – Mute. Osim njih, sjećamo se i drugih hrabrih ljudi koji su dali svoje živote na lokalitetu Ciganskih njiva, uključujući Saliha Dugalića, Asima Đelilovića, Hajrima Krasnićija, Safeta Kelića, Muzafera Mišića, Muju Muminovića, Asima Ramića, Semina Smajića, Huseina Šljivu i Muhameda Tihaka.

Ljeto 1993. godine ostalo je urezano u sjećanju Gornjeg Vakufa kao vrijeme velikih borbi između Armije BiH i HVO-a i HV-a za ovaj grad. Teški dani za branitelje su kulminirali 3. septembra 1993. godine. Na lokalitetu Stublića, dvojica neustrašivih boraca, Mišić Muzafer i Ramić Asim, izgubili su svoje živote, dok je Dželilhodžić Mustafa teško ranjen.

U trenucima kada je Mustafi bila potrebna pomoć, hrabro je pritekla Atifa Karalić, poznata kao gornjovakufska heroina. No, sudbina je bila okrutna tog sudbonosnog dana. Pripadnici HVO-a i HV-a, koji su napadali grad, bacili su granatu na lokalitet Ciganskih njiva. Tifka i Muta su na tom mjestu ostali mrtvi, ostavljajući duboku tugu i bol u srcima njihovih sugrađana. Toga istog dana, Gornji Vakuf je izgubio i Amira Bušatlića, koji je prethodnih dana hrabro branio Stublić, ali je teško ranjen.

U tom teškom trenutku, također je ranjen Asim Demirović, poznat kao Asko.

Da bi se odala počast hrabrim herojima, učesnici pohoda su se okupili na Centralnom šehidskom mezarju gdje su proučili fatihu i položili cvijeće. Nakon toga, krenuli su prema Ciganskim njivama, gdje su se sjećali hrabrosti i žrtve tih neustrašivih ljudi.

Ovaj tradicionalni pohod na Ciganske njive svake godine podsjeća Gornji Vakuf na duboku povezanost s njihovom prošlošću i na hrabrost i žrtvu njihovih sugrađana koji su se borili za slobodu i mir. Neka njihova sjećanja žive vječno u srcima svih građana Gornjeg Vakufa.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti