10.2 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

[DRONE VIDEO] Pridvorci: Mjesto s bogatom baštinom i izuzetnim stanovnicima

Pridvorci, malo naselje smješteno u kotlini između Crnog Vrha i Vranice, na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, čuva bogatu historiju i naslijeđe koje seže unatrag stoljećima. O tome svjedoči čak 83 stećka koji se nalaze u starom srednjovjekovnom groblju, čineći ih svjedocima višestoljetnog života na ovim prostorima.

Izuzetno je zanimljivo da se, prema defteru iz 1574. godine, Pridvorci sastoje od 18 muslimanskih domaćinstava i 11 mudžerreda (neoženjenih muškaraca). Mahala u ovom naselju brojila je četiri mlina na vodi Pridvorica, što svjedoči o razvijenoj privrednoj aktivnosti toga doba.

Geografski, Pridvorci su smješteni u pitomom okruženju, između planina Crni Vrh i Vranica. Kroz naselje teče rijeka Tuščica, koja se ulijeva u Vrbas, dodatno obogaćujući prirodnu ljepotu ovog kraja. Selo se smjestilo na visini od 883 metra nadmorske visine i udaljeno je 15 kilometara od samog centra Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

No, ono što Pridvorce čini posebnim su njegovi istaknuti stanovnici koji su svojim talentima i radom dali doprinos ne samo lokalnoj zajednici, već i šire. Među njima, posebno se ističu braća Latić, Džemaludin i Nedžad. Džemaludin Latić je jedan od najvećih živućih pjesnika Bosne i Hercegovine i dugogodišnji prvi saradnik rahmetli Alije Izetbegovića, bivšeg predsjednika Bosne i Hercegovine. Njegovo književno stvaralaštvo obogaćuje kulturno naslijeđe Evrope.

Nedžad Latić je također priznat pisac, ali i kolumnista i političar čije riječi imaju utjecaj u javnom diskursu. Njegova angažiranost i zalaganje za zajednicu čine ga važnom figurom u političkom životu Bosne i Hercegovine.

Među mlađim generacijama Pridvorčana, ističe se Rijad Gvozden, glumac i režiser. Rijad je ostvario uspješnu glumačku karijeru, igrajući u nekim od najpoznatijih domaćih TV serija, te je sudjelovao i u filmu “Prtljag” rediteljaa Danisa Tanovića, koji je osvojio Oskara. Pored Rijada, tu je još jedan uspješan glumac. Aldin Omerović. Vrijedi spomenuti i Ajdina Latića, novinara i kolumnistu.

Prema podacima iz 2013. godine, Pridvorci broje 296 stanovnika, a interesantno je napomenuti da je stanovništvo ovog naselja 100% muslimanske vjeroispovijesti.

Pridvorci su stoga ne samo čuvari bogate historije i kulturnog naslijeđa već i izvor ponosa za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na doprinos svojih stanovnika u različitim sferama života.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti