10.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 03. Maja 2024.

DRONE VIDEO: Boljkovac, tradicija i ponos u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Boljkovac, maleno naselje smješteno u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosna i Hercegovina, predstavlja pravi primjer uspješnog ruralnog razvoja. Na površini od 2,88 km2, ovo selo je domaćin 322 stanovnika, svi Bošnjaci islamske vjeroispovijesti, prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

Jedan od ključnih faktora koji čini Boljkovac istaknutim jest izvanredna infrastruktura. Selo je povezano asfaltnim putem sa Gornjim Vakufom-Uskopljem, a gotovo svi seoski putevi koji se protežu na više od kilometra su asfaltirani. Osim toga, rekonstrukcija elektro-mreže je omogućila stanovnicima stabilno snabdijevanje električnom energijom, dok prisutna ulična rasvjeta doprinosi sigurnosti u noćnim satima. Vodovod i telefonska infrastruktura su također modernizirani, a postavljen je i kanalizacioni sistem ukupne dužine od 1.500 metara. Organizovan je sistem odvoza smeća, čime se brine o čistom i zdravom okolišu.

Jedan od ponosa Boljkovca je njihova džamija. Tokom rata, originalna džamija je potpuno uništena, ali zajedničkim naporima i vjerom, mještani su sagradili još ljepšu i ponositiju džamiju. Njen minaret, koji se ponosi sa tri šerefe, simbolizira istrajnost i obnovu nakon teških vremena. Pored džamije, gusulhana i imamska kuća su također uređene, pružajući vjernicima adekvatne uvjete za obavljanje vjerskih dužnosti.

Spomen česma posvećena šehidima iz proteklog rata je jedna od najljepših u Gornjem Vakufu-Uskoplja. Njena impozantna prisutnost privlači pažnju prolaznika i podsjeća na žrtve i hrabrost onih koji su dali svoje živote za svoju zajednicu.

Boljkovac se također može pohvaliti velikim brojem zaposlenih stanovnika. Industrijalizacija je već uvelike zahvatila ovaj kraj, te većina radno sposobnog stanovništva radi ili u javnoj službi ili u nekom od proizvodnih pogona u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Sve je manje onih koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Tokom proljeća i ljeta, najuporniji stanovnici se angažuju u berbi ljekobilja, borovnica, brusnica i drugih dostupnih kultura, pokazujući njihovu povezanost s prirodom i bogatstvo lokalnog okoliša.

Za kraj, evo popisa familija koje trenutno žive u Boljkovcu: Milanović, Sušić, Alić (koji su tu naseljeni još prije Prvog svjetskog rata), te: Čelić, Neretljak, Avdibašić (koji su se doselili poslije Drugog svjetskog rata ili poslije posljednjeg rata). Ovaj raznolik skup porodica čini srž zajednice Boljkovac.

Naselje Boljkovac je svijetla tačka u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, koje se može ponositi uspješnim razvojem i odanom zajednicom koja njeguje svoju kulturu i tradiciju.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti