15 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

Olujni vikend pred nama: Pripremite se za snažan vjetar, kišu i oluje

Danas i sutra, Bosna i Hercegovina suočava se s vrhuncem južnog vjetra, praćenim jakim do lokalno olujnim udarima. Očekuju se obilne kiše i pljuskovi s grmljavinom u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, dok će ostatak zemlje većinom biti pošteđen većih padavina. Ponedjeljak donosi blaže zahlađenje.

Subotnja prognoza ukazuje na pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U Hercegovini i jugozapadu Bosne, kiše će biti obilnije, dok će drugdje padavine biti prisutne u naletima i lokalno u manjim količinama. Očekuje se 10 do 30, lokalno do 50 l/m2 padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Sveopće jugo donosi povremeno jake udare, posebno u brdsko-planinskim krajevima, Hercegovini i jugozapadu Bosne, s olujnim udarima do 80 km/h. Temperature će ostati toplo, jutarnje oko 10 do 15 °C, a dnevne 12 do 17, lokalno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 20 °C.

U nedjelju, obilne padavine nastavljaju se u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, uz mogućnost grmljavine. Poslijepodne i navečer očekuje se slabljenje padavina s ukupnom količinom od 10 do 30, lokalno do 50 l/m2. U ostatku zemlje, kiša će biti prisutna lokalno i u naletima, s nešto više padavina u odnosu na subotu, posebno na zapadu Bosne gdje se može skupiti 5 do 10 l/m2.

Unatoč slabljenju juga u nedjelju, lokalno jaki udari vjetra će i dalje biti prisutni, pogotovo u brdsko-planinskim krajevima. Temperature ostaju toplo uz dnevne od 12 do 17, lokalno do 20 °C.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti