14.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

Ostvarite svoje ciljeve! Prijavite se za program podrške zapošljavanja Federalnog zavoda

Tokom prethodne godine Federalni zavod za zapošljavanje je rasplogao sa 66 miliona KM, a realizovano je 99 posto od raspoloživih sredstava. Prema podacima Zavoda kroz razne projekte zaposleno je oko 12.00 nezaposlenih osoba čime je ispunjen plan za 2023. godinu – izjavila je danas direktorica tog zavoda Helena Lončar, rezimirajući rezutate provedenih mjera aktivne politike zapošljavanja.

Tako je tokom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje realizirao dva značajna programa kojima je sufinansirano zapošljavanje nezaposlenih osoba kod poslodavaca, i to Program sufinansiranja zapošljavanja 2023, koji je sadržavao niz mjera za podsticanje zapošljavanja mladih, žena, dugotrajno nezaposlenih…

Za realizaciju tih programa ugovorena su sredstava u iznosu od oko 47 miliona KM, a na osnovu čega je zaposleno 8.175 osoba od čega je 56,4 posto žena i 43,6 posto muškaraca.

Među zaposlenima je najviše osoba sa SSS, 36 posto te KV radnika 29 posto, osoba sa fakultetskim obrazovanjem  21 posto i NK radnika 14 posto.

Prema dobnoj strukturi najviše je zaposleno mladih kroz te programe – 51 posto, te  osoba dobi od 30 do 40 godina zaposleno je  20 posto i  starijih od 40 godina 29  posto.

Kao podršku programima sufinansiranja samozapošljavanja Federalni zavod za zapošljavanje je  2023. realizirao tri programa sufinansiranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, tj. registracija biznisa za mlade, žene, demobilisane borce, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba.

To su Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023, Program „Start up – Druga prilika“ 2023 i Program sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

U okviru navedenih programa zaključen je 2.141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz finansijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrovale svoj biznis, tj. poslovni subjekt. Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija.

Tim programima obuhvaćene su 2.474 osobe, i to 55 posto muškaraca i 45 posto žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 miliona KM.

U programima Obuka i rad kod poznatog poslodavca i Obuka za tržište rada ugovorena su dva miliona KM, a obuhvaćeno je oko 400 osoba.

Govoreći o planovima za tekuću godinu, Lončar je navela da je planirano 85 miliona KM za programe zapošljavanja, što bi trebalo biti dovoljno  da se programima obuhvati oko 12.000 nezaposlenih.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje  poručili su potencijalnim korisnicima sredstava  da se registruju na web portalu Zavoda kako mogli da apliciraju za sredstva koja budu na raspolaganju putem raznih programa tog zavoda.

(FENA)

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti