9.2 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

Revolucionarni projekt: Brza cesta Lašva-Jajce će transformisati putovanje kroz srednju Bosnu!

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine planiraju izgradnju nove dionice brze ceste koja će povezati Lašvu i Jajce, predstavljajući ključni infrastrukturni projekt za srednju Bosnu i šire područje. Ovaj putni pravac će ne samo povezati srednjobosanske gradove, poput Travnika, Viteza i Jajca, sa Sarajevom, već će također omogućiti integraciju cijele Krajine s centralnim dijelovima BiH, navodi se na BiznisInfo.ba.

Dionica Nević Polje – Turbe, koja prolazi teritorijem općina Travnik i Novi Travnik, duga je 11,43 kilometra i trenutno se nalazi u fazi postupka izdavanja okolišne dozvole. Ova dionica predstavlja drugu fazu projekta brze ceste Lašva – Jajce, ukupno dugog 54 kilometra, pri čemu je prva dionica od Lašve do Nević Polja već u izgradnji.

Projekt brze ceste je koncipiran s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake, a traka za spora vozila nije predviđena. Dionica Nević Polje – Turbe također uključuje izgradnju 3 tunela, 13 mostova te podvožnjaka/nadvožnjaka na mjestima gdje trasa brze ceste presjeca postojeće lokalne ceste.

Cilj nove brze ceste je uspostaviti vitalnu povezanost sjeverozapadnih krajeva BiH s centralnim dijelom zemlje, uključujući glavni grad Sarajevo. Očekuje se da će izgradnjom ove ceste doći do značajnih stabilizirajućih i razvojnih efekata za cijelu zemlju.

Osim toga, izgradnjom ove dionice bitno će se skratiti vrijeme putovanja između gradova Sarajevo, Vitez, Travnik, Turbe i Jajce. Veza između brze ceste i autoceste će se ostvarivati preko postojeće petlje “Lašva” na M17, čime će ova dva infrastrukturna projekta biti povezana, iako ne direktno fizički.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti