21.2 C
Gornji Vakuf
Utorak, 30. Aprila 2024.

Večeras je Lejletul-Kadr: Noć vrijednija od hiljadu mjeseci

Večeras, zajednice muslimana diljem Bosne i Hercegovine i dijaspore pripremaju se da dočekaju Mubarek noć Lejletul-Kadr, 27. noć ramazana, koja se smatra najvrijednijom noći u islamskom kalendaru. Ova sudbonosna noć obilježava se molitvama, čitanjem Kur'ana i drugim oblicima ibadeta u džamijama i domovima vjernika.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletul-Kadr je noć u kojoj je počela objava Kur'ana poslaniku Muhammedu a.s.. Učenje Kur'ana, kako se vjeruje, započelo je u ovoj blagoslovljenoj noći, koja je, prema riječima Vjerovjesnika Muhammeda, bolja od hiljadu mjeseci. Ovo vjerovanje potkrepljeno je ajetima iz sure El-Kadr u Kur'anu, gdje se ističe veličina i važnost ove noći.

“Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr, 1-5.)

Iako precizan datum Lejletul-Kadra nije određen u islamskim izvorima, većina islamskih učenjaka smatra da se ova blagoslovljena noć nalazi u posljednjoj desetini mjeseca ramazana, često se identificirajući s 27. noći. Zanimljivo je da se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je “ona” (hije), što dodatno potiče vjerovanje da se ova sudbonosna noć dešava upravo u 27. noći ramazana.

Večeras, džamije će biti ispunjene vjernicima koji će zajedno moliti, učiti Kur'an i tražiti oprost za svoje grijehe. Ova noć je prilika za iskupljenje i nagrađivanje vjernika, te mnogi muslimani provode noć u dubokoj pobožnosti i introspekciji.

Lejletul-Kadr je također prilika za zajedništvo i solidarnost među muslimanima, te večeras džamije postaju mjesta okupljanja zajednice u molitvi i duhovnoj refleksiji. Ova noć podsjeća vjernike na važnost pobožnosti, milosrđa i molitve u njihovim životima.

Dok muslimani širom svijeta obilježavaju ovu blagoslovljenu noć, nadaju se blagodatima i milosti Allaha, te tražeći oprost za prošle grijehe i blagoslov za buduće dane. Lejletul-Kadr donosi duhovni mir i nadu vjernicima, podsjećajući ih na moć molitve i pobožnosti u postizanju božanske milosti i blagoslova.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti