22.3 C
Gornji Vakuf
Utorak, 30. Aprila 2024.

FOTO: Muslimani Gornjeg Vakufa slave Ramazanski bajram

Danas, u skladu s muslimanskim običajima, vjernici širom Gornjeg Vakufa-Uskoplja obilježavaju Ramazanski bajram. Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Gornji Vakuf održana je u džamiji Mehmed-bega Stočanina.

Bajram namaz, koji je predvodio glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Hidajet ef. Polovina, okupio je veliki broj vjernika. Međutim, najveća gornjevakufska džamija bila je pretijesna da primi sve koji su željeli klanjati Bajram namaz, te su mnogi molitvu obavili u haremu džamije, što govori o velikom broju prisutnih vjernika i njihovoj želji da zajedno proslave ovaj važan praznik.

Tradicionalno, prepuna je bila i Gafića džamija, druga gradska džamija u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Bajram-namaz u ovoj džamiji predvodio je imam Jasmin Hamzić.

Svečanosti obilježavanja Ramazanskog bajrama pridružili su se vjernici iz svih krajeva Gornjeg Vakufa-Uskoplja, stvarajući tako posebnu atmosferu zajedništva i duhovnosti.

Ramazanski bajram je prilika za zajedničko slavlje i molitvu, ali i za širenje ljubavi, mira i blagostanja među ljudima. Ove godine, unatoč izazovima s kojima se suočavamo, vjernici su se okupili u molitvi i bratskom druženju, što svjedoči o snazi zajedništva i vjere.

Bajramsku čestitku upućujemo svim našim čitateljima, želeći im sretan i blagoslovljen Ramazanski bajram, uz nadu da ovaj praznik donese radost, mir i blagostanje u njihove domove i zajednice.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti