19.2 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 20. Maja 2024.

Ko je zaboravio Gornji Vakuf-Uskoplje i Bugojno prilikom planiranja brzih cesta u FBiH?

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) odgovorila je na zahtjeve tri općine vrbaske regije, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna i Donjeg Vakufa, te je odlučila organizirati sastanak s nadležnima za planiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta. Cilj sastanka je zatražiti izgradnju novog dijela brze ceste od Nević Polja prema Bugojnu.

Ministar privrede SBK, Sedžad Milanović, istakao je da je namjera spriječiti da spomenute općine ostanu izvan plana brzih cesta i mreže cesta u BiH. Naglasio je kako je Ministarstvo pokrenulo inicijativu za projektiranje, izgradnju i nastavak brze ceste od Nević Polja do Bugojna, uz krakove za Gornji Vakuf-Uskoplje i Donji Vakuf, prema Jajcu, što do sada nije bilo u planu brzih cesta Federacije BiH. Ministarstvo je uputilo dopise općinama vrbaskog sliva, na koje su se one pozitivno izjasnile.

Ministar Milanović je istakao da bi izgradnjom ove brze ceste Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno i Donji Vakuf izbjegli saobraćajnu izoliranost, te da je dodatni motiv za gradnju ove saobraćajnice spajanje s hrvatskim autocestama preko Kupresa. Planiraju nastaviti projektiranje brze ceste od Bugojna prema Kupresu i dalje prema moru, kako bi se spojili s hrvatskim autocestama od Dubrovnika do Zagreba, povezujući ovaj dio Središnje Bosne s primorjem brzom cestom ili autocestom.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti