15 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Jula 2024.

Gornji Vakuf-Uskoplje: Poziv na mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf, u saradnji s Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca, organizuje mirnu šetnju povodom obilježavanja Dana bijelih traka. Događaj će se održati 31. maja 2024. godine, s početkom u 11:30 sati, ispred gradskog parka.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na tragične događaje iz 1992. godine na području općine Prijedor. Naime, 31. maja te godine, krizni štab vlasti Prijedora, koji su nasilno instalirani, izdao je naredbu kojom se naložilo nesrpskom stanovništvu, uglavnom Bošnjacima i Hrvatima, da istaknu bijelo platno na svojim domovima. Pored toga, nesrbi su na javnim mjestima morali nositi bijele trake oko nadlaktica.

Ova mirna šetnja ima za cilj podsjetiti na zločine i nepravde koje su pretrpjeli nevini ljudi te ukazati na važnost sjećanja i opomene kako se slični zločini nikada više ne bi ponovili. Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže i svojim prisustvom podrže ovu manifestaciju sjećanja i solidarnosti.

Okupljanje je zakazano za petak, 31. maj 2024. godine, ispred gradskog parka u 11:30 sati. Pozivamo sve građane da se odazovu ovom pozivu i učestvuju u mirnoj šetnji.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti