15 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Jula 2024.

[FOTO] Brza cesta Lašva – Nević Polje: Radovi na dionici LOT-a 5 u punom jeku

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje na dionici LOT-a 5, koja se proteže od petlje u Vitezu do petlje Nević Polje u dužini od 4,8 kilometara, uveliko je u toku. Radovi koji su do sada izvedeni već daju jasnu sliku buduće trase. Vrijednost ove dionice procijenjena je na preko 30 miliona KM.

Potpisivanje ugovora o izgradnji ove dionice realizirano je u aprilu 2022. godine. Iako je bilo određenih problema oko trase, zbog čega je i završetak radova bio prolongiran, sve prepreke su uspješno prevaziđene te se radovi sada odvijaju prema planu. Desetine mašina svakodnevno rade na nasipima trase, ali i na regulaciji korita rijeke Lašve, što dodatno doprinosi ubrzanju radova.

Dužina sekcije od 4,8 kilometara napreduje planiranom dinamikom. Zračne snimke ponajbolje ilustriraju napredak radova i budući izgled trase. Srećom, u ovom dijelu dionice nisu zabilježene geološke poteškoće, kakve su se pojavile na trasi Autoputa A1 od Zenice prema sjeveru Bosne i Hercegovine.

Ova dionica obuhvata četiri mosta i jedan vijadukt, što je čini infrastrukturno zahtjevnom ali i ključnom za povezanost regije. Pored toga, ranije je predstavljen nastavak ove ceste od Nević Polja do Turbeta, na kojem je planirana izgradnja tri tunela i 13 mostova, ukupne dužine 11,4 kilometra.

Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za projekat izgradnje brze ceste Lašva-Travnik-Jajce, dionice Nević Polje – Turbe, izradio je ZGI iz Mostara, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid. Očekuje se da će ovaj projekat značajno unaprijediti saobraćajnu povezanost i razvoj regiona.

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje predstavlja važan korak ka modernizaciji saobraćajne infrastrukture Bosne i Hercegovine, čime se doprinosi ekonomskom razvoju i boljoj povezanosti unutar države, ali i sa susjednim zemljama.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti