17.1 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 08. Septembra 2024.

Manifestacija „Meokrnje 2024” održat će se u nedjelju 21. jula 2024. godine

Tradicionalnim planinarskim pohodom, polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja palim učesnicima Narodno oslobodilačkog rata u Drugom svjetskom ratu i spomen obilježja borcima Armije R BiH u Odbrambenom oslobodilačkom ratu 1992 – 1995, te svečanom akademijom na platou Meokrnje u nedjelju, 21. jula 2024. godine podsjetit ćemo se na trajnu borbu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv pošasti koje nastoje da razore bosanskohercegovačko društvo. Bosanskohercegovačke patriote uvijek su bili na strani pravde i dobra, a u borbi protiv zla i nepravde.

Kao i prethodnih godina organizovan je tradicionalni planinarski pohod, koji ove godine podržavaju Planinarska društva sa područja Općina Travnik, Vitez, Zenica, Novi Travnik, Donji Vakuf i Bugojno, od Bukovih ravnih do Meokrnja uz evociranje uspomena na učesnike bitaka iz NOR-a 1941-1945 i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Organizacioni odbor manifestacije i ove godine organizirao je prevoz autobusima  za učesnike planinarskog pohoda iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa, Oboraca, Turbeta, Viteza, Novog Travnika i Travnika.

Pohod sa Bukovih ravni polazi u 10,00  sati, a u 12,00  sati planirano je polaganje cvijeće na spomenik  patriotama iz NOR-a i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. – 1995. godine.

Na svečanoj akademiji na platou Meokrnje prisutnima će se obratiti načelnik općine Travnik,  dr. sc. Kenan Dautović u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora Manifestacije kao i druge mnogobrojne zvanice koji sa Meokrnja šalju snažnu poruku borbe protiv fašizma i podjela bosanskohercegovačkog društva.

Nakon svečane akademije bit će upriličen zajednički ručak i druženje učesnika uz kulturno umjetnički program.

Meokrnje se kroz historiju spominje kao jedna od značajnih strateških tačaka u odbrani Travnika i Srednje Bosne. Na ovom prostoru u toku Drugog svjetskog rata svoje živote položili su pripadnici  Travničkog odreda i Zeničke čete, dok je na lokalitetu Perle poginulo još sedam pripadnika Travničkog partizanskog odreda. To je bio povod da boračka udruženja na lokalitetu Meokrnja obnove Spomenik stradalima u Drugom svjestkom ratu i  izgrade Spomenik Armiji R BiH.  Dva identična Spomenika posvećeni su sjećanju na patriote iz NOR-a (1941 – 1945)  i Odbrambeno oslobodilačkog rata (1992 – 1995) i simbolizuju trajnu borbu protiv fašizma i neofašizma.

Organizacioni odbor Manifestacije „Meokrnje 2024. godine”  se zahvaljuje predstavnicima boračkih organizacija sa područja SBK/KSB i Općine Travnik proistekli iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995, predstavnicima Mjesne zajednice Gluha Bukovica i predstavnicima MDD “Merhamet” –  Regionalni odbor Travnik, GSS Travnik,  UŽ „Emina ” Turbe, planinarskim društvima sa SBK/KSB, Oružanima snagama Bosne i Hercegovine, JKP „Bašbunar“, Travnik, Kantonalnoj civilnoj zaštiti, Civilnoj zaštiti Općine Travnik, bez čije pomoći i podrške ova manifestacija u organizacionom dijelu ne bi bila tako uspješna. Također, Organizacioni odbor upućuje znake zahvale potpredsjedniku F BiH Refiku Lendi, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca na čelu sa ministrom Nedžadom Lokmićem, Vladi SBK/KSB na čelu sa premijerom Tahirom Lendom, Općini Travnik, Donji Vakuf, Busovača, Bugojno, Fojnica, Jajce i Gornji Vakuf – Uskoplje koji su dali svoj doprinos u organizaciji Manifestacije.

Pozivamo vas da u nedjelju, 21. jula 2024. godine budete na Manifestaciji „Meokrnje 2024. godine”.

U okviru manifestacije „Meokrnje 2024. godine“ održat će se Naučni skup sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ na temu Uloga Travničke regije u reintegracijie Srednje Bosne u kontekstu reintegracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju koji će se održati 20. i 21. novembra 2024. godine povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednik Organizacionog odbora se Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ na temu Uloga Travničke regije u reintegracijie Srednje Bosne u kontekstu reintegracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju je potpredsjednik F BiH Refik Lendo, a predsjednik Naučnog odbora je akademik Mirko Pejanović.

Nizom aktivnosti članova Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje“ posljednjih godina u Travniku se okupi akademska zajednica Bosne i Hercegovine, a Manifestacija sve više i više okuplja bosanskohercegovačke antifašiste što je čini prepoznatljivom na cjelokupnom prostoru Bosne i Hercegovine, a sada i regiona.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti