10.8 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 16. Septembra 2024.

FOTO: Gornji Vakuf obilježio godišnjicu pogibije hrabrih branitelja

Danas je Gornji Vakuf dostojanstveno obilježio godišnjicu pogibije hrabrih branitelja koji su položili svoje živote za slobodu ovog grada tokom ljeta 1993. godine. Među istaknutim imenima su Atifa Karalić – Tifka i Dželilhodžić Mustafa – Muta, čija je hrabrost ostala urezana u sjećanje sugrađana. Ovaj dan, međutim, nije samo podsjećanje na njih dvoje, već i na mnoge druge koji su dali najveću žrtvu na lokalitetu Ciganskih njiva, uključujući Saliha Dugalića, Asima Đelilovića, Hajrima Krasnićija, Safeta Kelića, Muzafera Mišića, Muju Muminovića, Asima Ramića, Semina Smajića, Huseina Šljivu i Muhameda Tihaka.

Ljeto 1993. godine u Gornjem Vakufu ostalo je zapamćeno kao vrijeme teških borbi između Armije BiH i snaga HVO-a i HV-a, koje su se vodile za ovaj strateški važan grad. Posebno težak dan za branitelje bio je 3. septembar 1993. godine, kada su na lokalitetu Stublića poginula dvojica neustrašivih boraca, Muzafer Mišić i Asim Ramić, dok je Dželilhodžić Mustafa pretrpio teške povrede.

U trenutku kada je Mustafi bila potrebna pomoć, hrabro mu je pritekla Atifa Karalić, poznata kao heroina Gornjeg Vakufa. No, sudbina je tog dana bila okrutna. Pripadnici HVO-a i HV-a, koji su napadali grad, bacili su granatu na lokalitet Ciganskih njiva, gdje su Tifka i Muta na mjestu ostali mrtvi. Njihova smrt ostavila je duboku tugu i bol u srcima svih sugrađana. Tog istog dana, Gornji Vakuf je izgubio i Amira Bušatlića, hrabrog branitelja Stublića, koji je nekoliko dana ranije zadobio teške rane.

U tom teškom trenutku, također je ranjen i Asim Demirović, poznat kao Asko, čime je ovaj dan postao simbolom patnje i herojstva.

Kako bi se odala počast ovim hrabrim herojima, učesnici današnjeg pohoda okupili su se na Centralnom šehidskom mezarju, gdje su proučili fatihu i položili cvijeće. Nakon toga, uputili su se prema Ciganskim njivama, gdje su se prisjetili hrabrosti i žrtve ovih neustrašivih ljudi.

Ovaj tradicionalni pohod na Ciganske njive svake godine podsjeća Gornji Vakuf na duboku povezanost s prošlošću i na hrabrost i žrtvu sugrađana koji su se borili za slobodu i mir. Neka sjećanje na njih živi vječno u srcima svih građana Gornjeg Vakufa.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti