11.5 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 19. Septembra 2024.

[VIDEO] Planinska sela Cvrče i Borova Ravan: Srce prirode i tradicije Gornjeg Vakufa-Uskoplja

U planinskom dijelu južnog dijela opštine Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosna i Hercegovina, smještena su sela Cvrče i Borova Ravan. Ova sela oduvijek privlače posjetitelje svojom mirnoćom i zadivljujućim prirodnim ljepotama.

Selo Cvrče nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1150 metara, što mu donosi prepoznatljivu planinsku klimu. Udaljeno oko 16 kilometara od Gornjeg Vakufa-Uskoplja, selo je poznato po svojim vrijednim stanovnicima, koji se uglavnom bave poljoprivredom i uzgojem stoke. Tokom ljeta, mnogi od njih koriste bogate prirodne resurse berući borovnice, brusnice i drugo ljekovito bilje. Prema podacima iz 1981. godine, Cvrče je bilo dom za 319 osoba, ali taj broj se smanjio na 272 u 1991. godini. Do 2013. godine, broj stanovnika opao je na 183, a danas je taj broj još manji, svjedočeći izazovima depopulacije koja je pogodila ovo područje.

Borova Ravan, smještena nedaleko od Cvrča, dijeli sličnu sudbinu. Prema popisu iz 1981. godine, selo je brojalo 231 stanovnika, dok je taj broj 1991. godine iznosio 198. Do 2013. godine, broj stanovnika pao je na svega 84 osobe, a danas je taj broj još niži. Iako suočeno sa smanjenjem broja stanovnika, selo se ponosi svojom područnom školom osnovne škole Voljevac, koju pohađaju djeca iz Borove Ravni, Cvrča i Pridvoraca. Prije 1963. godine, djeca iz ovih sela pohađala su nastavu u privatnoj kući u Cvrču, što pokazuje bogatu istoriju obrazovanja u ovom kraju.

Oba sela, Cvrče i Borova Ravan, predstavljaju srce bosanske planinske kulture. Uprkos izazovima depopulacije, stanovnici ovih sela nastavljaju živjeti u skladu s prirodom, njegujući tradiciju i svoje naslijeđe. Vožnja bicikla kroz ova sela i uživanje u njihovim prirodnim ljepotama pravi je doživljaj u srcu Bosne. Sela Gornjeg Vakufa-Uskoplja nude jedinstven pogled na način života u kojem priroda i tradicija igraju ključnu ulogu, ostavljajući trajni utisak na svakog posjetioca.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti