12.3 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 19. Septembra 2024.

VIDEO: Gornjovakufljani u Bugojnu podižu farmu vrijednu više od milion maraka

Braća Muhamed i Tarik Puljarga, porijeklom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, podižu farmu vrijednu preko milion konvertibilnih maraka u Bugojnu. Već više od dvije decenije bave se poljoprivrednom proizvodnjom, a sada su odlučili investirati u modernu farmu koja će zadovoljiti evropske standarde.

Evropski standardi

Farma u naselju Gračanica, koja će nositi ime “Zlatno polje”, bit će izgrađena u etapama prema standardima Evropske unije, s kapacitetom za 90 grla. Ukupna vrijednost ove investicije, uključujući i planiranu nabavku grla, iznosi oko 1,5 miliona KM.

“Svrha ovog ulaganja jeste da se poveća produktivnost i proizvodnja. Prošle godine smo vidjeli da je poticaj za kapitalna ulaganja bio 42 posto, pa smo ove godine odlučili uložiti u izgradnju štalskog objekta koji nam je jako potreban”, kaže Muhamed Puljarga. Ove godine planiraju završiti betonsku konstrukciju i krov, dok će ostatak radova nastaviti naredne godine.

Braća Puljarga naglašavaju da bez finansijske podrške ne bi mogli sami finansirati ovako veliku investiciju. Dostignuti stepen proizvodnje, uz podršku za kapitalne investicije, omogućit će realizaciju ovog projekta. Investicija će unaprijediti uvjete za stočarstvo i povećati produktivnost na farmi koja trenutno broji blizu 100 grla.

Održivi razvoj

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, posjetio je farmu i pohvalio trud braće Puljarga, ističući da su “krenuli od nule”. Oduševljen je njihovim ulaganjem u ovakvu investiciju.

“Ovo je dokaz da naše mjere ruralnog razvoja i kapitalnih ulaganja daju rezultate u kratkom roku”, rekao je ministar Hrnjić. Naglasio je važnost modernizacije poljoprivrednih objekata za održivi razvoj agrara u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je poruka svim mladim ljudima u zemlji, posebno u Federaciji, da Federalno ministarstvo poljoprivrede pruža izuzetno dobre uvjete. Ulažite, opremite svoja gazdinstva, podižite proizvodnju i od poljoprivrede se može solidno živjeti u Bosni i Hercegovini,” kazao je ministar.

Farma “Zlatno polje” jedna je od vodećih na području Bugojna po dostignutoj proizvodnji mlijeka. Ova investicija je značajan iskorak za poljoprivredu u regionu i potvrđuje da se uz podršku i predan rad može uspjeti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti