13.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 17. Oktobra 2024.

Penzioneri, stiže novčana pomoć! Evo koliko možete očekivati i kada će biti isplaćena

Više od 450.000 penzionera, korisnika Federalnog zavoda MIO, u naredna dva mjeseca trebalo bi dobiti jednokratnu novčanu pomoć. Ova mjera će pomoći penzionerima u pokrivanju troškova života koji su postali veliki izazov usljed rasta cijena osnovnih životnih namirnica i režija.

Kako je izjavio Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH, visina pomoći bit će od 100 do 200 KM, ovisno o iznosu penzije. Penzioneri s mjesečnim primanjima do 1.000 KM dobit će 200 KM, dok će oni s penzijom iznad tog iznosa dobiti 100 KM jednokratne pomoći, piše Večernji list BiH.

Rebalans budžeta preduslov za isplatu

Ipak, prije same isplate, potrebno je usvojiti rebalans budžeta Federacije BiH za ovu godinu. Ministar Delić je naglasio da upravo rebalans određuje koliko će pomoći na kraju iznositi.

„Prethodno je potrebno izvršiti rebalans budžeta kojim će se osigurati ove naknade. O rebalansu ovisi koliko će te naknade u konačnici iznositi, ali bi to trebao biti spomenuti iznos,“ kazao je Delić.

Za mnoge penzionere, posebno one s najnižim primanjima, ova pomoć je od velike važnosti. Penzioneri s najnižim penzijama, kojih je gotovo 210.000, često se suočavaju s izazovom kako preživjeti mjesec s primanjima od 573,53 KM. Jednokratna pomoć olakšat će im svakodnevne troškove, a mnogima će pomoći u plaćanju zaostalih računa ili kupovini osnovnih potrepština.

Usklađivanje penzija i buduća povećanja

Zbog stalnog porasta cijena i troškova života, Vlada Federacije BiH posljednjih godina uvela je praksu akontativnog usklađivanja penzija. Ovo usklađivanje omogućava privremeno povećanje penzija već od januara, dok se konačno usklađivanje vrši u aprilu, prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Međutim, upitno je hoće li se praksa nastaviti i u 2025. godini. Prema analizama stručnjaka, očekuje se da ukupan postotak usklađivanja penzija neće prelaziti četiri do pet posto, što otvara pitanje smislenosti akontativnog povećanja.

Podsjetimo, u skladu sa Zakonom o MIO, svakog 15. aprila vrši se redovito usklađivanje penzija, a uvećane penzije se isplaćuju retroaktivno od januara, nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Ova mjera, koja je na snazi od aprila 2018. godine, značajno pomaže penzionerima, ali je njena budućnost sada pod znakom pitanja, dok se čeka konačna odluka Vlade Federacije BiH o daljnjem povećanju penzija u 2025. godini.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti