13.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 19. Septembra 2024.

Irhad Salihić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja: Nova nada za njemačke pacijente

Kada se Dom Renate u Riederingu zatvorio krajem 2023. godine, Bianca Glavas, vlasnica firme Auserklinische Pflegedienst Glavas, prepoznala je ogromnu potrebu za alternativnim smještajem. „Potreba za ovakvim smještajem je ogromna,” ističe ona, „a ambulantna kućna njega često je pretežak teret za porodice. Nije uvijek moguće pružiti potrebnu njegu u vlastitom domu.”

U saradnji s porodicom Oberfeld, koja već desetljećima živi u Riederingu i vodi vlastiti biznis, Bianca Glavas je pokrenula dvije stambene zajednice, čiji je voditelj/šef Irhad Salihić, medicinski tehničar iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koji je već sedam godina u Njemačkoj. Prva zajednica, WG Sonnenschein, otvorena je sredinom maja i odmah je bila popunjena. Druga zajednica, WG Am See, otvorena je sredinom jula i trenutno u njoj ima slobodan samo jedan krevet. Ove zajednice pružaju smještaj za mlade osobe s kognitivnim poteškoćama, starosti između 25 i 65 godina.

“Njega je stresna, ali je i poziv,” kaže Irhad. “Moraš to voljeti da bi mogao raditi ovaj posao.” U obje zajednice, WG Sonnenschein i WG Am See, Irhad i njegov tim od 20 njegovatelja i njegovateljica svakodnevno se brinu o dobrobiti pacijenata.

„Ovo možda zvuči kao luksuz,” priznaje Irhad, „ali najvažnije je da su pacijenti u centru pažnje. Cilj je da u svojoj poznatoj okolini dobiju sveobuhvatnu i profesionalnu pomoć od kvalificiranih stručnjaka.” Njegova posvećenost i iskustvo jasno pokazuju koliko je važna uloga medicinskih radnika iz Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.

Irhadov rad u Njemačkoj ne samo da pomaže pacijentima, već i pokazuje kako znanje i stručnost iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja mogu donijeti promjene i izvan granica Bosne i Hercegovine. Njegov angažman i trud su primjer posvećenosti i empatije koja je neophodna u oblasti njege i brige o drugima.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti