12.3 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 19. Septembra 2024.

[VIDEO] Kontroverzno ispiranje zlata u Vrbasu kod naselja Humac: Stanovnici zabrinuti zbog mogućih poplava i uništenja rijeke

U naselju Humac, smještenom u blizini Gornjeg Vakufa-Uskoplja, odvija se nesvakidašnji i kontroverzan projekt. Firma iz Sarajeva, čiji su vlasnici Malezijci, započela je izgradnju najvećeg jaružala za ispiranje zlata i drugih plemenitih metala. Stanovnici ovog mirnog naselja izrazili su nezadovoljstvo zbog buke koju uzrokuju motori i agregati, a koja ih budi svakog jutra. Mještani su u nedoumici i zabrinuti, jer nisu informisani o detaljima ovog projekta niti o njegovoj namjeni.

Prema dostupnim informacijama, firma iz Sarajeva dobila je od Agencije sliva rijeke Save posao čišćenja rijeke Vrbasa. Međutim, pojavili su se ozbiljni upiti oko njihovih aktivnosti, jer je utvrđeno da izvođači radova nemaju koncesiju za eksploataciju šljunka ili ispiranje zlata. Ove dozvole nisu ni u nadležnosti Agencije koja im je povjerila čišćenje rijeke.

Situaciju dodatno komplicira šutnja udruga ribolovaca i ekoloških organizacija, koji se do sada nisu oglasili po pitanju potencijalnih ekoloških posljedica ovog projekta. Lokalni stanovnici zabrinuti su za okoliš i ekosustav rijeke Vrbasa, s obzirom na to da takvi zahvati mogu imati ozbiljne posljedice po prirodu.

Pitanje koje sada svi postavljaju jest: imaju li izvođači radova sve potrebne dozvole i jesu li njihove aktivnosti legalne? Odgovor na ovo pitanje trebala bi uskoro dati federalna inspekcija, koja će provesti detaljan nadzor i utvrditi sve činjenice u vezi s ovim projektom.

Stanovnici Humca i dalje čekaju na odgovore i traže transparentnost u vezi s radovima koji se izvode u njihovoj neposrednoj blizini. Ovaj slučaj privukao je pažnju šire javnosti, a posebno se očekuje reakcija nadležnih institucija koje bi trebale osigurati poštivanje zakona i zaštitu okoliša.

Pogledajte šta je još zabilježio u video priči Srećko Stipović.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti