0.4 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 18. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Vrbaska eko regata 2011 startala iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja

Danas u 13:00 h iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja startala je druga po redu Eko-regata u sklopu projekta “Čist Vrbas”.

Plan projekta je da se u kompletnom slivu Vrbasa održi niz ekoloških aktivnosti, te da se kroz regatu koja je sastavni dio projekta zaokruži djelovanje na cijelom toku Vrbasa od izvora do ušća, a gdje se podrazumijeva povezivanje lokalnih vlasti, klubova koji se bave sportovima na vodi, te animacija lokalnog stanovništva na očuvanju naše zajedničke rijeke Vrbas.

Sveukupni cilj ovog projekta je prije svega ukazati na potrebu zaštite voda, na profesionalan tretman otpadnih voda po propisanim standardima, te čišćenje dijela korita rijeke Vrbas u gornjem dijelu.

Prije početka same regate održan je sastanak kao i pres-konferencija za medije.

Start gornjovakufskog dijela regate bio je kod Osnovne škole „Gornji Vakuf“, tačnije kod mosta “Riječni prijatelj”, a cilj pored Autubuske stanice.

Učesnici su u toj relaciji očistili korito rijeke Vrbas, onoliko koliko su mogli.

Na mostu “Wayne Edwards” učesnici su velikim aplauzom dočekani od strane gostiju, političara, medija, sportski radnika, članova rafting klubova kao i slobodnih posjetilaca.

Važno je napomenuti da je akcija bila izuzetno medijski popraćena ali da je se i mali broj građana odazvao istoj. Uzrok tome možda je loše vrijeme, odnosno kiša koja je padala za vrijeme održavanja regate.

Nakon Gornjeg Vakufa – Uskoplja, regata nastavlja put prema ušću Vrbasa preko Bugojna, Donjeg Vakufa, Jajca, Kneževa, Mrkonjić Grada, Laktaša i na kraju Srbca.

{joomplucat:220 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti