15.9 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Načelnik Općine Sead Čaušević na konferenciji ‘Jačanje konkurentnosti općina u BiH’

U organizaciji projekta «Jačanje lokalne samouprave», koji implementira GIZ u ime njemačke vlade, u Sarajevu se održava dvodnevna konferencija «Jačanje konkurentnosti općina/opština u Bosni i Hercegovini” koja je okupila 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine. Jedan od ciljeva konferencije je prikupljanje prijedloga učesnika kako da se poboljša tehnička podrška procesu poboljšanja ekonomskog razvoja i lokalne uprave u BiH, a predstavljen je i novi “Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja”.

Nakon pozdravnih riječi regionalne direktorice GIZ Zapadni Balkan, Jutte Zinel, sudionicima su se kroz pozdravne govore također obratili Ulrike Knotz, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, Lejla Rešić, ministrica u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republika Srpska, Enver Išerić, direktor Zavoda za javnu upravu, Federalno ministarstvo pravde, Edgar Schröder, vođa tima u projektu ”Jačanje lokalne samouprave u BiH”, GIZ, Đuro Topić, načelnik Općine Orašje, Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji-Vakuf-Uskoplje i Peter Sorensen, ambasador i specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

Tom prilikom Edgar Schröder, istakao je sljedeće: ”Svugdje u svijetu općine su odgovorne za uslove života u njima, što uključuje i mogućnosti zaposlenja stanovnika i veoma je važno da su u svemu tome konkurentne. Općinska administracija se bavi slabostima i prijetnjama za lokalno poslovanje, dok su lokalni biznisi zaduženi za korištenje prednosti i prilika koje općina nudi. GIZ će podržati općine u BiH u jačanju njihove konkurentnosti i veoma smo zadovoljni što ćemo prerastanjem projekta u Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini tu podršku i ojačati”.

”Specifično za Republiku Srpsku jeste da imamo veliki broj strateških dokumenata posvećenih razvoju lokalnih samouprava. U 2012. godini dva grada, Banja Luka i Prijedor ušli su u pilotiranje jednog projekta koji podrazumijeva da opštine koje dobiju taj certifikat imaju zemljišne knjige i sve potrebne dokumente tako da kada se pojavi strani investitor može odmah početi sa radom u toj opštini”, kazala je Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Tokom prvog dana diskutovano je na temu stvaranje prijateljskog poslovnog ambijenta u učinkovitim lokalnim upravama, a prezentirani su i rezultati projekta ”Jačanje lokalne samouprave u BiH”, dok će drugog dana najviše pažnje biti posvećeno međuopćinskoj/međuopštinskoj saradnji i IPA fondovima Evropske unije.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti