11.8 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

FOTO: Promovisana knjiga ‘Abeceda uspjeha i dobrog života & Tajne i vrline uspješnih’

U amfiteatru bugojanskog Kulturnog centra Princeze Dževhere u Bugojnu je održana promocija knjige „Abeceda uspjeha i dobrog života & Tajne i vrline uspješnih“, autora Kemal Balihodžić, koju je izdalo IP Svjetlost Sarajevo. Knjigu su promovirali: mr. Nusret Abdibegović, mr. Melika Mahmutbegović i Vlatko Glavaš. Moderator je bila Azra Karalić a izdvojene detalje iz knjige čitali su učenici gimnazije Edna Supur i Nedim Katica.

Dobrodošlicu u ime domaćina prisutnima je poželio šejh Rahmetullah al-Gari, direktor Kulturnog centra Princeze Dževhere.

Kako je istaknuto na promociji knjiga obiluje edukativnim i obrazovnim sadržajem, poučna, interesantna i priželjkivana za sve uzraste, namijenjena čovjeku lično. Jača unutarnji psihološki aspekt dokazivanja i uspjeha, pobuđuje, podstiče i afirmiše pozitivnu energiju. Posebno su izdvojena poglavlja: Kur'an i Biblija o uspjehu, na prikladan način rasvjetljava šta o uspjehu i dobrom životu govore istočnjački šta zapadnjački psiholozi uspjeha. U poglavlju Tajne i vrline uspješnih obrađene su 54 životne priče (uspješnih) iz različitih sfera djelovanja, različitih sudbina, različitih sredina i zemalja, pa i kontinenata  Evrope (BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Francuske, Njemačke, Italije), Azije (Turska), Sjeverne Amerike (Kanada) i Australije.

– Na samom početku želim čestitati našem Kemalu Balihodžiću koji se usudio i koji se potvrdio u svom spisateljskom radu. Činjenica je da je ovo djelo koje promovišemo večeras do sada vrhunac i potvrda njegovog upornog, odlučnog i intelektualnog rada. Ja mu se također zahvaljujem što je izrazio želju da budem večeras promotor i što mogu večeras slušati od mojih kolega i kolegica o onome što oni imaju da kažu o ovoj knjizi. „Abeceda uspjeha i dobrog života @ Tajne i vrline uspješnih” je knjiga koja obiluje mudrostima i to je ono što ćete na samom početku, čitajući ovu knjigu, primjetiti. Kada jednu mudrost pročitate željeti ćete da ostane u vašem sjećanju, a onda dođete do druge mudrosti i želite da i ta ostane kod vas sačuvana. Čitajući te velike mudrosti i poruke bit ćete obogaćeni u svojoj ličnosti i u svom karakteru. Drugi dio knjige govori i o uspješnim ljudima, i vidjeti ćete da su tu sa vama i da ih prepoznajete, te da ste i vi dio tog uspješnog svijeta. Vjerujem da će Kemal nastaviti tragati za uspješnim i da nije samo ovaj broj koji je smjestio u korice ove knjige to taj broj, kazao je Mr. Nusret Abdibegović.

– Meni je večeras pripala uloga da po prvi put budem jedan od promotora neke knjige, ali ću nastojati da sa svojim riječima i sa svojim iskustvom kažem par riječi. Čestitam našem Kemalu prvo na ideji da piše ovakvu knjigu, a drugo na realizaciji te knjige. Ova sala govori da je on bio upravu i nadam se da će naredne knjige biti još bolje. Ova knjiga je knjiga u kojoj autor govori na jednostavan i prihvatljiv način opšte životne stvari i daje nam smjernice, sugestije i poruke kako da ovaj život koji živimo pretvorimo u nešto što je dobro i uspješno. Čitajući ovu knjigu naići ćete na dosta mudrosti i razmišljanja koja nas upućuju na ono kako bi trebalo biti i mislim da čitajući knjigu možemo spoznati jedno bogatstvo duše. Pored toga što nam daje upute kako prepoznati sebe i sredinu oko sebe, daje nam i mišljenje kako su pojedinci uspjeli u svom životu. Autor je izabrao određen broj uspješnih ljudi, a radi se o običnim ljudima različitog profila i zanimanja kojima je zajedničko to da su ostvarili svoj životni cilj koristeći vlastite potencijale i vlastita znanja, kazala je Mr. Melika Mahmutbegović.

U knjizi se može pročitati i životni uspjeh Vlatka Glavaša, proslavljenog Bugojanca i nekadašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine u nogometu.

– Želim mom prijatelju Kemi poželiti mnogo sreće i još mnogo boljih knjiga. Meni je izuzetno drago da je Kemo imao sluha, volje i želje da neko iz Bugojna napiše ovakvu knjigu, jer mnogo njih iz jačih sredina to nisu smjeli. Bio sam na njegovoj promociji u Sarajevu i počašćen sam da sam večeras ovdje i da vidim veliki broj poznatih i dobrih ljudi. Neću pričati o knjizi jer su o njoj pričali mnogi veći promotori i ona je veoma poučna. Ja ću vam reći moje viđenje mog života i početka na Jakliću. Moj otac me slučajno doveo na jedan trening Iskre kod trenera Tone Vukadina, do Milana Ribara i mnogih drugih trenera gdje sam se dohvatio možda najvećeg evropskog klupskog takmičenja, Bundeslige. Ponosan sam na to da sam rođen u ovom gradu i da sam preko moje Iskre i ove države napravio karijeru, a sigurno je da je, kada odigrate tristo utakmica u Bundesligi, i uspjeh veći. I pored mene je u ovom gradu bilo mnogo uspješnijih nogometih veličina, ali će ova knjiga djeci koja dolaze poslije mene dati neke pouke. Lijepo je bilo biti igrač u Bugojnu tih vremena i ja bi volio da se ta vremena vrate. Svi moramo poraditi da opet dođe do toga, kazao je Glavaš uz veliki aplauz prisutnih.

Za kraj prisutnima se obratio i sam autor knjige „Abeceda uspjeha i dobrog života @ Tajne i vrline uspješnih” Kemal Balihodžić.

– Svojim dolaskom učinili ste me sretnim i radosnim i veliko vam hvala na tome. Dugo sam radio na prikupljanju građe za knjigu „Abeceda uspjeha i dobrog života @ Tajne i vrline uspješnih”. Taj rad me učinio sretnim. Na tom putu stalno su mi se misli prelijevale pojmovima cilj, želja, težnja, namjera, nijet, odlučnost, radost, više,  jače, bolje. Ulaženjem u suštinu i sam sam sebe više upoznavao, te osjećao sreću koju dijelimo beskrajno sa drugima. Sve se ipak svodi na odgovor koji možete naći u  temeljnoj odlučnosti odabira nakon pročitane knjige. Knjiga u sedam poglavlja odiše plemenitošću, te iskrenim porukama i namjerama pune i pozitivne energije koja otkriva mnogo toga što će i vama pomoći na putu koji se zove uspjeh dobra života. Neizmjerno je bogata, savremenim riječnikom rečeno, informatičkim alatkama. Neizmjerno sam sretan što sam upoznao sjajne ljude koji su iskazali iskrenu spremnost u otkrivanju svojih tajni kako su postali uspješni. Taj poklon je, vjerujte, velikodušan. Uzmite, unaprijedite i primjenite, te budite još uspješniji. U suštini vjerujem da prosječna ili nadprosječna osoba ima ogroman potencijal. Ovdje se nalaze životne priče prijatelja iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Francuske, Crne Gore, Njemačke, Italije, Turske, Kanade i Australije. Knjiga predstavlja i svojevrsno svjedočanstvo vremena u kojem su lokalni, globalni  i regionalni društveni tokovi imali snažne refleksije na kvalitet života ljudi, što budućim generacijama može biti od koristi u pravljenju životnih izbora i uspostavljanju vlastitih formula izbora i sreće. Svako u životu ima i osjeti poraze, zastane i krene dalje u pravcu napretka i uspjeha. Upamtite, rad je ključ uspjeha, rekao je autor Balihodžić koji se posebno zahvalio prof. dr. Jasni Bajraktarević, prof. dr. Dželalu Ibrakoviću, magistrici Esmi Palić, izdavačkom preduzeću Svjetlost, štampariji Fojnica i brojnim drugima koji su na ovaj i onaj način pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana, rekao je autor Kemal Balihodžić.

{s}abeceda141212{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti