11.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Lužani

Lužani su udaljeni od Gornjeg Vakufa više od 12 km, a do ovog mjesta veći dio ceste je makadam. Najveća tačka Lužana je na 888 m.n.v.  odakle se pruža jedinstven pogled na Gornji Vakuf, Bugojno, pa čak i na Donji Vakuf i ulaz Jajca.

Uslovi za život u Lužanima su teški, te je primjetna stalna tendencija iseljavanja stanovništva. Trenutno u ovom mjestu žive 23 domaćinstva. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Posljednjih godina u Lažanima je, kao i na području cijele općine Gornji Vakuf-Uskoplje, povećan uzgoj malina, a na jednom imanju smo locirali i zasade Američke borovnice.

Naselje Lužani je snabdjeveno električnom energijom, telefonskom mrežom, te internetom. Vjernici svoje vjerske aktivnosti obavljaju u lokalnom mesdžidu, koji tokom mjeseca Ramazana ima imama, a tokom godine dva dana u sedmici u Lužane dolazi imam iz Bojske.

Mladih je sve manje, ali oni koji su tu nastoje se boriti za bolju budućnost, te je trenutno u izgradnji nogometno igralište. Jedan od tih agilnih mladih ljudi je i Salahudin Mujkić koji je bio naš vrli domaćin na Lužanima, te mu se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo.

{s}luzani22713{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti