2.4 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Sikirski slap

Foto i Video: Muamer Čehić

Slap a nije Ždrimački ?

U impresivnom mozaiku gornjevakufskih zanimljivosti, posebno mjesto pripada Sikirskom slapu. Nalazi se na morfostrukturi planine Vranice, nazvanoj Sikira (1693 m nv). U podlozi ovog područja nalazi se uglavnom vodonepropusna naslaga, sačinjena od kvarc – liskunovita. Sliv ovog potoka čine brojni manji vodotoci koji formiraju Sikirski potok ukupne dužine oko 2800 metara. Izvire na nadmorskoj visini od oko 1600 metara, a ulijeva se u rijeku Vrbas na lokalitetu Sastavci (1187 m nv).

Sikirski slap se nalazi 23 kilometra istočno od gradskog jezgra Općine Gornji Vakuf – Uskoplje, na 1370 m nv. Iako potok nema naročito velik protok, to ne umanjuje ljepotu slapa, naročito za vrijeme zimskih dana kada se tu stvaraju ledeni zastori. Ovaj 30 metara visoki slap, sastoji se iz 5 kaskada od kojih su prve dvije najmarkantnije. Kada se intenziviraju kišne padavine i topljenje snijega, količina voda potoka raste te se tada kaskade slapa i ne primjećuju.

Flora i fauna: Okolno područje Sikirskog slapa ima visok stepen biološke raznolikosti, a terase stijena vodopada obrasle su mnogim endemičnim i reliktnim vrstama. Na ovom prostoru su najzastupljenije šume bukve i jele (sa smrčom), a u samoj blizini vodopada osim navedenih vrsta javlja se i gorski javor, te jasen. Svakako, najviše privlači pažnju očuvanost šume, sa impozantnim primjercima bukve i jele visokih preko 30 metara i sa prečnicima većim od 80 cm. Na vrhu Sikirskog slapa, tamo gdje ima više svjetla razvija se gorski javor, plemeniti lišićar. Upravo taj epitet plemeniti opravdava primjerak ove vrste koji raste na vrhu slapa, gdje postoji proširenje (zaravan). Da se zaključiti da je star oko dvije stotine godina. Obim stabla izmjeren na prsnom prečniku je 540 cm, odnosno prečnik stabla je 170 cm. Javor je visok 23 metra, vitalan i dobrog zdravstvenog stanja. Prema ovim karakteristikama on svakako zaslužuje da se stavi pod zaštitu. Prizemna vegetacija koja se javlja na ovom području su paprati, repuh, maline i kupine. Osim njih javljaju se i vrste karakteristične za humidne terene.

Turizam i rekreacija: Iako se slap nalazi na planini u potpunosti je omogućen pristup prevoznim sredstvom. Do slapa iz grada vodi put koji je velikim dijelom asfaltiran i prolazi kroz mnoga naseljena mjesta: Dobrošin, Boljkovac, Voljevac, Mačkare, Sviliće, Crkvice i Jeliće. Na lokalitetu Sastavci (gdje se Sikirski potok ulijeva u Vrbas) nalazi se šumarska vikendica. Dalje do Sikirskog slapa vodi kvaliteteni šumski kamionski put u dužini od 2,4 kilometra. Direktni pristup je moguć uređenom stazom i mostićem. Ispred Sikirskog slapa izgrađen je drveni šadrvan sa velikom terasom od strane Lovačkog društva „Radovina“. Pristup na vrh Slapa je samo za najhrabrije kako zbog velikog nagiba i skliskog terena, guste šume tako i zbog neuređenih i neutvrđenih staza. Relativno dobar geografski položaj i djelomična pristupačnost svih dijelova Sikirskog slapa pruža izvanredne mogućnost za rekreaciju i turizam. Ovo čudo prirode idealno je za brdski biciklizam, planinarenje, sportsko penjanje ili ekstremne sportove. Nekoliko kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih potoka nudi mnogo mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Slap stvara veoma veliku buku te snižava temperaturu zraka za nekoliko stepeni i povećava zračni pritisak što pogoduje starijim i osobama sa respiratornim problemima. 

Zaštita: Što se tiče zaštite ovog područja priča je slična kao i kod Voljevačkog jezera, iz razloga što se nalaze u šumi koja tu igra glavnu ulogu. Zaštita postojećih šuma u cjelini i očuvanje njihove izvornosti, te održivo korištenje, predstavlja osnovni koncept uređenja i korištenja šuma i šumskog zemljišta na ovom prostoru. Obzirom na značaj šumskih ekosistema u očuvanju i regulisanju stabilnosti ekološke ravnoteže ovog područja, a zatim i osiguranju uslova opstanka za mnoge prirodne vrijednosti, šume oko Sikirskog slapa trebale bi imati karakter šuma posebne namjene, te kao takve podlijegati posebnim režimima gazdovanja. To podrazumijeva da su zabranjene sve aktivnosti na sječi šume u neposrednoj blizini slapa (npr. zona A, šumski pojas 20 m oko slapa), osim sanitarne sječe (uklanjanje bolesnih i dozrelih stabala), dok je zonama (npr. B i C) dozvoljeno privredno korištenje šuma u skladu sa šumsko – privrednim osnovama. Slično kao kod Voljevačkog jezera, tako i ovdje na lokalitetu Sikirskog slapa navedeni principi su ispoštovani.

{s}slap61016{/s}

Ismet Hozić i Muamer Čehić

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti