11.8 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 09. Maja 2024.

Gornji Vakuf: Radovi Hameda Gudića krase mnoge domove

Foto: Ilijaz Skeho

Gornji Vakuf je mali grad u Srednjoj Bosni i mnogo puta smo pisali o njemu i talentovanim ljudima koji dolaze iz ovog grada.

Gornjovakufljanin Hamed Gudić ,već dugi niz godina  plijeni pažnju izradom raznih suvenira tehnikom gravure. Počeo je još prije deset godina kao učenik poznatog gravera Adila Ramčića, koji je u njega usadio sve tehnike koje su mu trebale za budući rad.

Kada sam počeo da se zanimam i polahko da učim da radim suvenire, nisam ni znao da ću u budućnosti proširivati svoje znanje kod izrade suvenira tehnikom gravure, odnosno da će biti potražnja za mojim radovima. Danas, mogu reći da se moji radovi nalaze širom svijeta, te da svakim danom svoje znanje usavršavam potrebama tržišta, riječi su Hameda Gudića. On dodaje, kako je zahvalan Bogu na daru koji mu je dao, profesoru Ramčiću koji ga je naučio da koristi talenat, kao i amidži Džulejmanu Gudiću koji mu je ustupio opremu i prostor da bi radio.

Motive za izradu suvenira pronalazi u starim građevinama, kao što su sahat kule, džamije, crkve i sl. Gornji Vakuf je poznat po najmanjoj sahat kuli u Bosni i Hercegovini te većina radova koje Hamed radi u pozadini imaju ugraviranu sahat kulu. Postoji više materijala za izradu suvenira koje Hamed koristi,a najviše koristi bakar, aluminijum, staklo i drvo.

Hamed naglašava da je tržište preplavljeno raznim suvenirima koji su izrađeni u Kini, ali ljudi prepoznaju kvalitet, pa stoga se ne brine za plasman svojih proizvoda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti