9.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 10. Maja 2024.

Gornji Vakuf: Kraj godine dočekala 2.971 nezaposlena osoba

Prema podacima Službe za zapošljavanje Gornji Vakuf-Uskoplje u mjesecu decembru je broj nezaposlenih smanjen za četrdeset i dvije osobe u odnosu na novembar mjesec iste godine. Tako je krajem mjeseca decembra na  Službi za zapošljavanje bilo 2.971 osoba koje traže zaposlenje.

Od tog broja najviše je kvalifikovanih, njih 1.217, zatim nekvalifikovanih ima 872, te polukvalifikovanih 47. Visokokvalifikovanih je jedno, dok broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom ima 631 osoba.

Na spisku onih koji putem Službe za zapošljavanje traže posao je i 92 osobe sa visokom stručnom spremom, dok njih 111 imaju dokaz sa diplomom više stručne spreme.

Od ukupnog broja nezaposlenih njih 1.360 prvi put traži posao, 721 pripada kategoriji demobilisanih boraca, 68 ratnih vojnih invalida i 79 članova porodica poginulih boraca.

Tokom mjeseca decembra zaposlile su se šezdeset i tri osobe, i to tri osobe sa visokom stručnom spremom, dvije osobe sa višom stručnom spremom, dvadeset i jedna osoba sa srednjom stručnom spremom, trideset  kvalifikovanih i sedam nekvalifikovanih osobe.

U mjesecu decembru pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarivalo je 1.208 nezaposlenih osoba.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti