5.3 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

Telefon dana: Xiaomi MI 6 – najjeftiniji flagship na tržištu

Xiaomijev novi flagship je Xiaomi MI 6 predstavljen jučer u Pekingu. Telefon u prodaju kreće 28.4.2017. godine.

Telefon nastavlja notus prošlogodišnjeg modela MI 5, sa nekim novinama. Najveća novost su dvije kamere za zadnje strane, koje se trebaju pobrinuti da dobijemo fotografije u rangu onih načinjenih DSLR aparatima. Radi se o kamerama od 12 mpx, gdje je jedna širokougaona, a druga za detaljno zumiranje sa telelećom. Kamere su opremljene sa stabilizacijom na četiri osi, što bi trebalo ponuditi jako mirne video snimke. Sa prednje strane se nalazi kamera od 8 mpx, sa poboljšanim modom uljepšavanja.

MI 6 je opremljen trenutno najboljim čipom na svijetu Snapdragon 835 sa radnim taktom na maksimalno 2,45 ghz. Za fluidnost telefona brine čak 6 GB RAM memorije. Kada je u pitanju interna memorija telefon dolazi u varijantama od 64 GB i 128 GB. Baterija telefona je 3350 mAh. Displej je 5.15 inča, a radi se o IPS LCD displeju, koji dolazi u full HD rezoluciji. Telefon vrti zadnju verziju Androida 7.1.1 sa Xiaomijevim sučeljem MIUI 8.

Xiaomi ponosno ističe da telefon ima ultrasonic skener otiska prsta, za kog tvrde da ne zna pogriješiti.

Kada je u pitanju dizajn telefona, fanovi su ostali pomalo razočarani. Naime, već smo pisali da je Xiaomi još jesenas pokrenuo trend telefona sa velikom pokrivenošću prednje strane displejom. Naravno, riječ je o modelu Xiaomi MI MIX. Sada su to prihvatili i LG i Samsung sa svojim perijanicama, a Xiaomi je otišao korak unazad, te su na modelu MI 6 ponudili pokrivenost prednjice displejom od samo 71,4%. Veliki korak unazad za kineski Apple. Kada govorimo o dizajnu, recimo da su dimenzije telefona 145.2×70.5×7.5 mm, a težina 168 grama. Opremljen je zaštitom protiv prašine i vode, a zakrivljenost je otišla nivo više i sa lanjskog 2.5D, dogurala do 3D. Još jedno od razočarenja je da su izbacili 3.5 mm utor priključak za slušalice. Dolazi u plavoj, crnoj, bijeloj i posebnoj crnoj od keramike varijanti.

Xiaomi bi cijenom trebao dotući konkurenciju, tako kaže PR iz kineske firme. Ali, ipak u ovom trenutku to baš nije do kraja tačno. Osnovni model sa 64 GB interne memorije u Kini će koštati 363$. Dok dođe do nas, to će koštati puno više. Pronašli smo ga na jednom popularnom web shopu u pred narudžbama po cijeni od 457.80 €, što je daleko od dobre cijene. Naime, na ovo treba dodati 10% carine, 17% PDV-a, te ostale troškove. To u ovom trenutku dođe oko 1.170 KM. Iskreno, to nije ni blizu dobrog deala. Naime, Xiaomi najbliži servis ima u Kini, a iskeširati toliki novac i ostati bez servisa nije najpametnije. S druge strane za te pare možete kupiti Huawei P10, koji je u par grama sa ovim Xiaomijem, a možete dobiti servis kod nas u Bosni i Hercegovini. Ako pogledamo ovako na prvu (nadam se da ćemo uraditi detaljnu usporedbu), prednosti Huawei P10 su, bolja kamera, nešto tanji i lakši uređaj, LTE 20, micro SD slot, 3.5 mm jack. Prednosti Xiaomi MI 6, snapdragon 835, 6 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, te zadnja verzija bluetotha 5.0. Ono što ulijeva optimizam oko Xiaomi MI 6 je da će mu cijena brzo padati, tako da ga u novembru očekujemo po upola nižoj cijeni, samo se bojim da neće opet ostati isključivo bijela varijanta, jer ta boja tradicionalno ostaje kod svih MI modela u kasnijoj prodaji, dok tamni modeli prosto nestanu. Znam da je novembar još daleko i predaleko, ali ipak se radi o prevelikoj sumi novca.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti