8.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Vakufske “djevojčice” i budućnost bh. rukometa

U svojoj premijernoj sezoni u seniorskoj konkurenciji (Prva liga FBiH), rukometašice Sloge iz Gornjeg Vakufa zauzele su šestu poziciju.

Ovo se može okarakterisati kao dobar rezultat, obzirom da tim praktički čine “djevojčice” rođene od 2001. do 2004. godine. Sredina i sistem u kojem radi Sloga, s pravom nam može garantovati da je ovo klub budućnosti. To su i pokazale u proljetnom djelu prvenstva kada su između ostalih savladale Krajinu, Iskru Bugojno, Turbinu…

Čisto kroz objektivni pogled i cijelokupno gledište stanja u ženskom bh. rukometu, “djevojčice” iz Gronjeg Vakufa- Uskoplja u sezonama koje dolaze bit će pravo osvježenje na bh. rukometnoj sceni.

Da se ozbiljno radi i zrelo pristupa ovim “djevojčicama”, dokaz je i ova sezona kada je Sloga u prvom seniorskom “ringu” dala i reprezentativku BiH. Na EHF/IFHF Trophy Women's turnir u Tuzli među stativama naše reprezentacije stajat će Asja Sofić, upravo jedna od tih talentovanih rukometašica iz ove male čaršije u kanjonu Vrbasa.

Pored Asje ima tu još nekoliko izuetno taletnovanih igračica koje će se sigurno naći na radarima selektora U16 pa i U14 reprezentacije naše države.

Sistemski rad na čelu sa predsjednikom Adilom Osmanagićem (najmlađim predsjednikom jednog kluba u BiH, 1985. godište) daje sve ljepšu sliku ove rukometne čaršije koja je nedavno proslavila svoje rukometaše koji su došli na mali korak od PLBiH. Istim koracima će uskoro i njihove kolegice, a to će pokazati sezone ispred nas. Pored predsjednika Osmanagića veliki dio zasluga pripada trenerima Junusu Čajdinu, Muameru Zukiću, Ismetu Hadžiabuliću, te funkcionerima Senadu Orhanu i Ensaru Hadžiabdiću. Za medicinski dio brinu se doktori Almir Gudić, Amna Karamustafić i Aldin Avdibašić.

Možda ne u narednoj, ali sugrno u periodu od 2-3 godine dok još skupe iskustva i utakmica, “Sile” će predstavljati ozbiljnog protivnika i u najjačem rangu bh. rukometa.

Talenat, rad, želju, volju, imaju i s ponosom brane boje svoje Sloge, a njihova imena su: Džana Sofić, Asja Sofić, Merima Muminović, Naila Muminović, Almina Šehić, Aida Ćatić, Aida Pokvić, Aida Abazović, Dželila Zukić, Amila Frlj, Alisa Adžemović, Amra Omerović, Dalila Abazović, Amina Duratbegović, Amila Ljubunčić, Lejla Karamustafić, Amina Polić, Amina Hadžiabdić, Edisa Bušatlić, Selma Hozić, Ismihana Đelihodžić, Irma Šeketa, Dalal Čajdin, Irma Milanović, Naida Milanović, Ema Jareb, Elna Gudić, Negra Karamustafić, Ilhana Čaušević, Aida Muminović, Alma Gvozden, Lejla Džemat.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

Zadnje dodano
Povezane vijesti