16.2 C
Gornji Vakuf
Petak, 10. Maja 2024.

Hoće li zaista doći do gašenja malinarstva u BIH?

Malinarstvo u BiH je, bar nakratko, poboljšalo finansijsku situaciju kod poljoprivrednika u našoj zemlji. Popularna cijena otkupa dovela je do toga da se malinarstvom počne baviti većina poljoprivrednika, a zabilježeni su slučajevi pada proizvodnje drugih kultura.

Slična situacija je i u SBK koji je jedan od aktivnijih malinarskih krajeva. Dunumi zemljišta zasijani su malinom, a od prošle godine tinja nezadovoljstvo malinara kada je u pitanju otkupna cijena, te je organizovan i niz protesta usmjeren prema otkupljivačima.

Klix.ba donosi priču o strahovanjima malinara u FBiH, jer je, navodno, u Tuzlanskom kantonu određena akontativna cijena maline, koja iznosi 0.8 KM, dok bi u konačnici kilogram mogao doseći maksimalnu cijenu od 1.5 KM.

Almir Dedić iz Udruženja malinara TK poručio je da je dodatno problem i zatvaranje hladnjača čime su malinari ovog kraja praktično ostali bez otkupljivača.

U SBK je situacija povoljnija, jer nisu zabilježeni slučajevi gašenja otkupnih stanica. I u ovom Kantonu govori se o potencijalnoj cijeni koja bi mogla doseći 1.5 KM.

U odnosu na situaciju od prije 2-3 godine cijena maline opala je za 50%, što predstavlja probleme za mnoge poljoprivrednike/malinare, a problem je veći ako se zna da su pojedinci kreditnim zaduženjima finansirali pokretanje malinjaka.

Ipak stručnjaci su na više skupova poručivali da se konačna cijena maline ne može tačno znati do kraja sezone, jer je diktira svjetsko tržište. Malinari pak stoje pri tome da je 3 KM cijena ispod koje se malina ne bi treba prodavati kada se saberu troškovi i ulaganja.

Novum.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti