15.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 09. Maja 2024.

Održan pohod na Crni Vrh ‘Marš mira, marš slobode Privor 2018’

Foto: prokrug.ba

Tradicionalnim pohodom na Crni Vrh, danas je obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka, koji su na toj lokaciji zvjerski ubijeni u živom štitu 31.7.1993.godine. I ove godine, kao i prethodne pohod je nosio simboličan naziv “Pohod na Crni Vrh – Marš mira, marš slobode” , a krenuo je iz dva pravca, i to s Makljena- općina Prozor, te iz Voljevca- općina Gornji Vakuf. Učesnici pohoda zajednički su se susreli na koti Zgonovi, odakle je nastavljen zajednički odlazak do spomenika ubijenim logorašima na Crnom Vrhu.

Organizaciju ovog događaja potpisuju bošnjačka udruženja proistekla iz rata općine Prozor, te Udruženje građana “Bolja budućnost” Privor.

Pohod se i ove godine najprije zaustavio kod spomenika stradalim logorašima u živom štitu na lokalitetu Crnog Vrha. Prisutnima na Crnom Vrhu najprije se prigodnim govorom o dešavanjima vezanim za 31.7.1993. obratio predsjednik Udruženja logoraša Prozor, Suljo Kmetaš. Prigodnu ilahiju proučio je Zijad Memić. U nastavku je pročitan i tekst, sa dosta detalja i činjenica o ovom stravičnom zločinu, u sklopu kojeg su pročitana i imena svih stradalih na Crnom Vrhu,  nakon čega su se prisutnima obratili načelnik općine Gornji Vakuf, Sead Čaušević, te glavni imam MIZ-e Gornji Vakuf, Hidajet Polovina. Oni su u svojim obraćanjima između ostalog naglasili važnost oživljavanja sjećanja na ovaj strašni zločin, te na važnost kazivanja i prenošenja istine o ovom događaju, kako bi se izbjegao zaborav koji kao takav ima jako visoku cijenu. Nakon govora, proučen je Jasin pred duše šehida, položeno cvijeće na spomen-obilježje, te je na platou Crnog Vrha klanjan i zajednički podne namaz.

Po završetku ovog dijela današnjeg programa, učesnici pohoda su se uputili prema spomeniku prvom komandantu bataljona Privor,  Bedrudinu Milanoviću – Zlatom ljiljanu. Pored spomenika komandantu Milanoviću također je  proučena dova, prikladna ilahija i Fatiha, te je položeno cvijeće. Kćerka rahmetli komandanta Milanovića pročitala je pjesmu o herojstvima privorskih vojnika na čelu sa Bedrudinom Milanovićem, a prisutnima su se još jedanput obratili najprije načelnik Gornjeg Vakufa, Sead Čaušević, zatim Suljo Kmetaš i Hidajet ef. Polovina, Prikladne nagrade dobili su ovogodišnji najstariji i najmlađi učesnici pohoda.

Između dva dijela pohoda i ove godine je bila organizovana zakuska i osvježenje, od strane Udruženja “Bolja budućnost” Privor, na čemu im se ovim putem u ime našeg portala i svih učesnika pohoda najsrdačnije zahvaljujemo.

Tako je na ovaj način obilježena 25. godišnjica stradanja 24 Bošnjaka u živom štitu na Crnom Vrhu. Naime, tog kobnog 31. jula 1993., pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane iz logora “Srednja škola” u Prozoru izveli su 71 logoraša i poveli ih ka Makljenu. Na Makljenu je 20 logoraša iz te grupe odvojeno prema mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf, a preostalih 51 povezani su jedan za drugog telefonskom žicom za ruke i vrat, te tako potjerani na položaje Armije RBiH na Crnom vrhu. Tom prilikom pripadnici HVO-a ubili su 24 logoraša, dok je njih 27 uspjelo da se spasi bijegom u šumu.

www.Prokrug.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti