15.9 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 06. Maja 2024.

Razgovor sa povodom: Ko je Edvin Granić?

Za sve one naše sugrađane koji Vas ne poznaju baš najbolje, možete li nam reći nešto o sebi?

Naravno. Zovem se Edvin Granić, rođen sam u Sarajevu 02.11.1981. godine. Diplomirani sam ekonomista. Oženjen, otac jednog djeteta.

Edvine, određeni dio života ste proveli u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Također, iz vašeg djelovanja na svim poljima se vidi da naš grad niste napustili ni u kojem smislu…

Tako je. Odmah po rođenju, sa samo dva mjeseca života, roditelji su me doveli kod majke i djeda, gdje sam i odrastao. U Gornjem Vakufu-Uskoplju sam doživio neke od najsretnijih trenutaka moga djetinjstva. Nažalost, preživio sam i nesretni rat koji nas je zahvatio početkom 90-tih godina. U oktobru 1996. godine napustio sam Gornji Vakuf-Uskoplje. Otišao sam na školovanje. Određeni dio života sam, između ostalih gradova, proveo u Istanbulu, gdje sam usavršavao strane jezike. Međutim, svoj grad nisam nikad zaboravio i svaki slobodan trenutak koristim da budem tu i dam svoj doprinos razvoju ove lokalne zajednice.

Sin ste uglednog doktora i građanina ovog grada. Je li teško biti sin Abdulaha Duke Granića?

I jeste i nije. Moram biti iskren da nas je teško porediti, jer ja bih bio sretan da ostvarim, kako privatno, tako i za naše sugrađane, bar pola od onoga što je moj otac učinio. Također, ja sam i drugog profesionalnog usmjerenja, tako da je i zbog toga poređenje nešto teže.

thumbnail P1490960 min Kopiraj

Diplomirani ste ekonomista. Kakav je Vaš profesionalni put?

Po završetku fakulteta radio sam u realnom sektoru, tačnije u finansijskim institucijama, kratko banka, a potom osiguranje, gdje sam ostvario zapažene rezultate. Nakon pet godina u realnom sektoru prešao sam u javni sektor, gdje trenutno u Federalnom ministarstvu finansija obnašam dužnost Šefa odsjeka za budžet i upravljanje javnim rashodima. Pored ovog, savjetnik sam za finansijske poslove u četiri kompanije koje su u (su)vlasništvu moje supruge.

Na predstojećim Općim izborima kandidat ste za Skupštinu SBK ispred Nezavisnog bloka?

Da, Nezavisni blok Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima se nudi kao alternativa dosadašnjim političkim opcijama, koje su državu dovele u bezizlaznu situaciju, prebacujući fokus sa ekonomskih, na nacionalna pitanja.

Kako je došlo do ideje da se uključite u politiku, otkud baš Nezavisni blok?

Riječ je o spletu okolnosti koje su se desile u mojoj užoj porodici, te mi ukazale ne sve manjkavosti koje trenutni sistem ima. Kada ste roditelj, takve stvari vas natjeraju da razmišljate i brinete se za budućnost svoga djeteta. To vam na koncu ostavlja mogućnost da odete ili da se borite. Ja sam izabrao ovo drugo. Nezavisni blok sam izabrao zato što ostavlja dojam odmjerenog i konstruktivnog političkog projekta, a svakako i zato što je tu naš sugrađanin, g-din Fuad Kasumović. Htjeli mi to priznati ili ne, za lokalnu zajednicu i region je mnogo bolje kada imate „svoje“ ljude u samom političkom vrhu. Stariji će se samo sjetiti vremena Branka Mikulića i Eniza Granića, kada je ovaj region doživio ekonomski procvat.

Kandidat ste za skupštinu SBK, šta su po vašem mišljenju glavni problemi u kantonu?

Izraženi su nacionalni polovi, što je u ovom momentu potpuno nepotrebno. Kada se cijeli svijet bori da ostane u korak sa vremenom i tehnologijama koje se razvijaju mi se još pitamo ko je Hrvat, a ko Bošnjak. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Također, apsolutno su neiskorišteni turistički i (poljo)privredni kapaciteti i potencijali koje ima Srednja Bosna. Razlog sigurno leži u ograničenim kapacitetima i istrošenosti vladajućih struktura ovog regiona.

thumbnail P1490974 min Kopiraj

Osvrnimo se malo na mlade. Svjedoci smo da nepotizam tjera omladinu iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, ali i cijele države. Kako da se konačno stane tome u kraj?

Vrlo jednostavno. Tako što ćemo birati sposobne, a ne podobne kadrove. Naši ljudi su širom svijeta, nižu uspjehe. Gornjevakufljani su direktori svjetskih kompanija, ministri, akademski slikari, direktori bolnica, vlasnici najuspješnijih kompanija u državi, glumci, muzičari, vrhunski reporteri itd. Naša djeca završavaju fakultete po Beču, Zagrebu, Oxfordu, Stanfordu itd. Nemoguće je da takvi kapaciteti nemaju prostora da učestvuju u radu, razvoju i djelovanju lokalne zajednice i regiona centralne Bosne i Hercegovine.

Ako glasači Vama daju povjerenje 7. oktobra, koji će biti prioriteti u vašem mandatu u Skupštini, ne samo Vas već i Vaše političke opcije?

Moja parola je misli globalno, djeluj lokalno. BiH, iako mala zemlja, ima svoje specifičnosti i mikro regije. Nije realno imati iste ciljeve u Tuzli, Gornjem Vakufu-Uskoplju ili Posušju. Međutim, svakako treba raditi na osnovnim stubovima društva, a to su kvalitetan zdravstveni i obrazovni sistem, te ubrzani privredni razvoj sa konkretnim parametrima u kratkom roku. Još je puno aktivnosti predviđeno platformom našeg političkog projekta, međutim bojim se da bi nam elaboriranje tih aktivnosti uzelo puno vremena i prostora.

Edvine, hvala Vam na iskrenom i korektnom razgovoru.

Hvala vama što ste mi dali mogućnost da budem gost vašeg cijenjenog portala. Srdačan pozdrav za sve čitaoce, kako i građane opštine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti