17.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

FOTO: U Gornjem Vakufu-Uskoplju održano takmičenje “Upozoravanje na opasnost od mina”

U Gornjem Vakufu – Uskoplju održano je 20. Federalno takmičenje iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”.

Trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1.053 km2 ili 2% u odnosu na ukupnu površinu BiH. Još uvijek preostalo oko 75000-80000 mina i NUSa.

Najugroženija područja: Maglaj, Doboj, Zavidovići, Gornji Vakuf -Uskoplje, Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Sanki Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

U 2018. godini u BiH su registrovana tri minska incidenta u obilježenim područjima, pri čemu su stradale 4 osobe/1 smrtno.

Upozoravanje na mine je jedna od komponenti protivminskog djelovanja sa osnovnim ciljem da kroz edukaciju, informisanje putem medija ili direktnim kontaktom sa rizičnim ciljnim grupama podigne svijest o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti od mina i eksplozivna sredstva zaostala iz rata (ESZR).

U skladu s tim, organizacije Crvenog križa u BiH sprovode takmičenja iz programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Učenici sedmih razreda osnovnih škola, ekipa pobjednica kantonalnih takmičenja, pokazala su zavidan nivo znanja i vještina u ovoj oblasti kroz sedam zadataka.

Osnovne škole koje su zauzele prve tri pozicije su:

1. OŠ Silvije Strahimir Kranjčević Sarajevo
2. OŠ Tojšići Kalesija
3. OŠ Suljo Čilić Jablanica

Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje se zahvaljuje svima koji su prisustvovali takmičenju a posebno Crvenom krizu FBIH koji je imao povjerenja u nasu organizaciju da realizuje ovu akciju.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti