11.6 C
Gornji Vakuf
Utorak, 14. Maja 2024.

Zastupnici u Skupštini SBK-a će sačekati na povećanje paušala

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona još će morati sačekati na povećanje paušala, rečeno je ovo na sjednici kantonalne Vlade održanoj u Travniku.

Zastupnici Skupštine Srednjobosanskog kantona traže da za obavljanje svojih dužnosti umjesto dvije odnosno oko 550 maraka koliko sada primaju, paušal bude povećan na četiri osnovice plaće u ovom kantonu.

„Traženo je da se stvori mogućnost da se ovaj paušal poveća jer po svim ovim saznanjima i kontaktima sa drugim kantonima paušal u našem kantonu je najniži“, kaže Josip Kvasina, predsjedavajući Skupštine SBK.

U kantonalnoj Vladi kažu, da je zahtjev za povećanjem paušala opravdan, ali da će zastupnici još morati pričekati na povećanje, jer se traži proceduralno ispravan put za to.

„Tražimo prikupljanje određenih činjeničnih dokumenata i dokaza da bi mogli pristupiti izmjeni Zakona o platama i naknadama kada su u pitanju zastupnici“, ističe Tahir Lendo, premijer SDA.

U Administrativnoj komisiji Skupštine koja je i uputila prijedlog izmjene zakona na Vladu, mišljenja su da bi donošenjem ove izmjene bio smanjem broj profesionalni zastupnika, čime bi se napravile i uštede u budžetu.

No, da postoji politička volja za povećanje paušala dokazuje i to da su u budžetu za ovu godinu već planirana sredstva za povećanje paušala.

federalna.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti