15.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 09. Maja 2024.

VIDEO: Ilija Jurina iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja pronašao svemirski kamen?

Foto: Srećko Stipović/Flash.ba

Ilija Jurina iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja više od četiri godine čuva kamen neobičnog izgleda i sastava. Pronašao ga je slučajno u obližnjoj šumi dok se vozio sa kolegom. Jednostavno svjetlucanje kamena privuklo mu pozornost.

-Rekao sam kolegi da zaustavi automobil kojim smo se vozili. Izašli smo i došli do velikog panja drveta iz kojeg je ovaj kamen samo malo virio. Uz pomoć sjekire i naših ruku uspjeli smo kamen izvaditi iz panja. Evo ga kod mene već petu godinu. Nezaposlen sam i nisam uspio doći do informacije je li zaista riječ o meteoritu ili nečemu drugom. Rado bih ga prodao ako vrijedi nešto novaca”, govori Ilija za Flash.ba koji volontira kod Emina Ljutića hraneći medvjede.

Emin Ljutić dodaje: ”Dolazili su ovdje Kinezi istraživali ima li zlata. Ovdje u mojem ribnjaku vadili su šljunak i ispirali ga. Tada im je Ilija pokazao ovaj neobični kamen na što su oni odgovorili da im je zaista nevjerojatan i da takvoga ili sličnoga nikada nisu vidjeli iako se godinama bave eksploatacijom raznih ruda”, govori Emin.

Ilija tvrdi da ljudska ruka nije mogla toliko duboko kamen utjerati u panj nego da je to samo stiglo iz svemira.

Također govori kako magnet ne može privući kamen i da to nije željezo. Što je od svega točno trebala bi utvrditi struka, odnosno nauka analizom kamena. Ako se potvrdi da je riječ o meteoritu teškom 780 grama koji je na šumu u Gornjem Vakufu-Uskoplju stigao sa mjeseca ili nekog drugog planeta sunčevog sustava Ilija bi mogao bezbrižno čekati starost.

Srećko Stipović/Flash.ba

Zadnje dodano
Povezane vijesti