17.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

FOTO: U Gornjem Vakufu-Uskoplju postavljena izložba ‘FOTOBIH’

Izložba u Centru za kulturu, sport i obrazovanje Gornji Vakuf – Uskoplje  predstavlja jednu u nizu godišnjih izložbi u projektu FOTOBIH osmišljenom u Asocijaciji za umjetničku fotografiju u Bosni i Hecegovini.

Radi se o originalnoj  foto-manifestaciji, jedinstvenoj u našoj Regiji, a možda i šire, a koja podrazumijeva takmičenje za najbolju fotografiju  svih članova Asocijacije tako što desetak selektora sa visokim fotografskim zvanjima žiriraju sve prispjele fotografije, odvojeno, ali istovremeno i daju svoj sud. Nakon toga sačini se raspored izložbi u desetak gradova širom BiH u kojima se postavljaju izložbe selektovane od drugog selektora. Obično se prikaže stotinjak fotografija od kojih se nagradi po tri najbolje u kolor i monohromnoj tehnici te dodijele  i po tri pohvale. Kako pojedini članovi žirija imaju  različite principe i afinitete, normalno je da se na tih desetak izložbi  selektuju i nagrade različite fotografije. Zato se u cilju što objektivnijeg proglašavanja najboljih godišnjih fotografija dolazi sumiranjem rezultata svih selektora te se tako proglašava fotografija godine. Rezultati se proglašavaju na Danima BH fotografije, najvećoj godišnjoj smotri fografije na nivou Asocijacije.

Ove godine su organizovani  52. Dani fotografije, manifestacija koja je počela još davne 1950. godine s pauzom u ratnom i kratkom poratnom periodu.

Treba napomenuti da državna Asocijacija (AUFBIH) trenutno okuplja dvanaest foto klubova i foto grupa iz svih dijelova Bosne i Hercegovine  i svi registrovani članovi šalju svoje radove na takmičenje tako da se pojavi svake godine u konkurenciji između 600 i 700 fotografija.

Postavku u Gornjem Vakufu-Uskoplju je odabrao  majstor fotografije i nosilac međunarodnog fotografskog zvanja AFIAP Siniša Skenderija.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti