9.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 03. Maja 2024.

FOTO: Fuad Dizdar izrađuje reljefe gradova, kantona i planina od šperploče

Fuad Dizdar, penzionisani nastavnik geografije iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja već 11 godina ručno izrađuje reljefe općina i kantona. Ovaj sedamdesetogodišnjak je nakon završene Pedagoške škole u Mostaru, počeo raditi kao nastavnik geografije i historije u lokalnoj osnovnoj školi, da bi  nakon ratnih dešavanja bio primljen u profesionalnu vojnu službu, gdje je radio u činu oficira. Kada je penzionisan, iz hobija je počeo da radi reljefe, najprije je napravio reljef Općine Gornji Vakuf- Uskoplje, koji je Općina kupila , te je isti  izložen u zgradi Općine. Napravio je još jedan koji je donirao Osnovnoj školi „Gornji Vakuf“.

– Radio bi ja to i prije, ali nisam imao potrebni materijal, čim sam našao ručnu pilu za šperu, odmah sam je kuip i počeo sa radom. Šperu nisam mogao naći, pa sam skidao sa starog namještaja i to iskorištavao. Naručivao sam materijale iz Zagreba, jer ih nisam mogao naći nigdje bliže. Bilo je teško doći i do karti, ali našao sam ih preko interneta od jednog čovjeka, pa sam ih kupio- počinje priču Dizdar.

Do sada je izradio jedanaest reljefa, i to Sarajevskog kantona, Srednjobosanskog kantona, grada Sarajeva, planine Vranice , općine Jajce, općine Bugojno, općine Prozor- Rama, općina Donji Vakuf, dva primjerka općine Gornji Vakuf- Uskoplje i u završnici je reljef općine Tešanj.

Za jedan reljef mu je potrebno od 10 do 26 mjeseci, u zavisnosti od površine reljefa koji radi. Bitno je napomenuti da Fuad svaki reljef radi ručno, i svaku izohipsu zasebno reže malom ručnom pilom, te ih poslije spaja jednu na drugu. Natpisi na karti su također, ručno ucrtani rapidografima, dok  za bojenje koristi akrilnu smjesu, koju sam napravi. Kasnije cijeli reljef prelakira, da bi godinama ostao postojan i nepromjenjiv. Sve koordinate su precizno ucrtane, sa tačnim udaljenostima, kao što je i na karti. Reljefi općina Gornji Vakuf- Uskoplje, Donji Vakuf i Prozor- Rama su prodani, dok je reljef općine Jajce već tri godine izložen u muzeju u tom gradu, ali još uvijek nije prodan.

– Ovakvi ručno rađeni reljefi su prava rijetkost, jer koliko znam, to niko u regiji ne radi, a veoma su korisni za svaku instituciju. Nudili smo mi ih i vladama kantona, ministrima, ali nisu pokazali interesovanje, ni da pogledaju. A siguran sam da su pogledali da bi ih se dojmilo i da bi se uvjerili da je to izuzetno remek djelo – kazao je Dizdar.

Zadnje dodano
Povezane vijesti