8.9 C
Gornji Vakuf
Subota, 04. Maja 2024.

Treća godina rada UG “Bistrica“ iz Gornjeg Vakufa

Mladi aktivisti iz gornjevakufskog naselja Bistrica su 2016. godine osnovali Udruženje građana „Bistrica“, sa ciljem povezivanja mladih ljudi i lakše realizacije projekata namijenjenih zaštiti okoliša i uređenju životnog prostora. Na ovaj način su željeli što bolje predstaviti svoju lokalnu zajednicu i svoj grad. Na čelu ovog udruženja je osnivač, aktivista i predsjednik Udruženja  Sulejman Abazović,  koji već treću godinu uspješno vodi udruženje na svim poljima kroz razne projekte i inicijative. Neki od projekata koje su do sada realizirali su: postavljanje rasvjete na igralištu OŠ „Bistrica“, mini teretana, opremanje i uređenje prostorije udruženja zajedno sa kancelarijom i prostorijom za druženje, edukaciju i predavanja. Zajedno sa svojim članovima i mještanima naselja Bistrica su očistili prostor oko Centralnog bazena pitke vode, kojim se napaja ovo naselje. Posljednja  aktivnost koju su realizovali je radionica za djecu sa područja općine Gornji Vakuf- Uskoplje pod nazivom „Uljepšajmo mir“.

– Udruženje organizira sportske manifestacije kao što je malonogometni turnir u ljetnom periodu, razne druge manifestacije kulturnog značaja. Za učenike osnovnih i srednjih škola, Udruženje pruža instrukcije, ali i organizira razne vrste radionica, edukacija, seminara i obuka koje promovišu mirotvorne aktivnosti i priče- navodi  Abazović.

Aktivisti udruženja kroz svoje projekte infrastrukturnog, ekološkog, kulturnog i obrazovnog značaja rješavaju probleme lokalne zajednice i stvaraju uslove za bolji i kvalitetniji život  mještana, a naročito omladinaca kojima udruženje pruža punu i nesebičnu podršku. Zahvaljući podršci koju im daju razne institucije, te njihovi članovi, čiji broj se svakim danom povećava, u planu imaju brojne aktivnosti.

– Planiramo razvijati saradnju i sa drugim nevladinim udruženjima izvan našeg grada. Na tom planu smo već uspostavili određene saradnje. Cijenimo podršku naše općine, kao i pravnih i fizičkih lica iz BiH i dijaspore. Nastavljamo sa dosadašnjim radom u istom intezitetu,  kako infrastrukturom tako i u organizaciji raznih događaja i promocija, sve ovo u cilju popravljanja stanja u društvu i državi-  kazao je Abazović.

Zadnje dodano
Povezane vijesti