9.8 C
Gornji Vakuf
Petak, 03. Maja 2024.

Imamska porodica Zorlak u Duratbegović Docu: Sa bajramskom radošću se ne može mjeriti ni jedna druga

Hadžira i Izet Zorlak su prije više od dvadeset godina iz Goražda doselili u gornjevakufsko naselje Duratbegović Dolac, gdje su smješteni u imamskoj kući i obavljaju dužnosti imama i mualime. U ovom mjestu su doživjeli namljepše dane, odgajajući svoje dvije kćerke i sina, koji su vremenom napustili porodično gnijezdo i osnovali svoje porodice. Najmlađa kćerka Amila studira u Sarajevu, pa je i ona odsutna od kuće. Iako porodica Zorlak žali za ramazanom, i ramazanskim ljepotama koje su na izmaku, neizmjerno se vesele Bajramu i okupljanju njihove djece i unučadi.

– Bajrami se u mojoj porodici doživljavaju na najljepši način. Sretni smo što dolazi Bajram,  ali  i pomalo tužni što odlazi ramazan i ramazanske ljepote. Prije Bajrama obavezno je da se udijele sadekatul fitr i zekat, a onda se krene sa čišćenjem kuće i avlije. Dan prije se pripremaju raznovrsna tradicionalna slatka i slana jela, tako da se na Bajram sjedi i uživa sa porodicom i prijateljima- pojašnjava nam Hadžira pripreme za Bajram.

S obzirom da efendija Izet rano odlazi u džamiju, Hadžira kaže da joj je najljepše iščekivanje da dođe i da jedno drugom čestitaju Bajram. Onda uslijede čestitke sa porodicom i prijateljima, i dolasci njihove djece.

– Posebna priprema za Bajram je kupanje, čišćenje i peglanje bajramskih odijela, da praznik dočekamo u najljepšem izdanju. Na Bajram nam  dolaze djeca i unučad, i posebno smo tad ushićeni. Kupuju se bajramluci, a unučadima bajramski paketići. Djeci tradicionalni bajramluk dajemo u novcu. U našem džematu djeca idu od kuće do kuće,i dijele im se bomboni i slatkiši. Obučeni su u nova odijela, sređeni, dotjerani, veseli i sretni. Najljepši dio i najveće ushićenje je bajramska čestitka. Nakon što moj efendija stigne iz džamije slijedi bajramsko čestitanje, pijemo bajramsku kahvu uz bajramsku baklavu. Praktikujem da svakog Bajrama bude baklava,a bude i drugih kolača. Tradicionalno pratimo bajramski prijenos  na televiziji , zatim se sjedi i u krugu porodice podijeli  bajramska radost- kaže mualima  Zorlak.

– Posebnost doživljaja Bajrama je radost sto smo uspjeli ispostiti mubarek mjesec ramazan, što smo bili u prilici okušati snagu svoje volje i pobijediti svoj nefs, koji vodi požudi za hranom i vodom. Bili smo u stanju i pokazati tijelu da su duša i razum to što njime upravlja,  a  ne strast. Bajram ruši sve barijere i približava muslimane jedne drugima zato ga s radošću dočekujemo. U našoj radosti ne zaboravljamo  ni naše šehide. Drugi dan Ramazanskog bajrama je Dan šehida, a u dovama se sjećamo i svojih umrlih. Bajramska sofra je posebna priča, no nije sve u punim stolovima. Naša sreća je u iščekivanju djece i želji da ih ugostimo. Osjećaj zadovoljstva i sreće na bajramsko jutro ne može se opisati- dodaje Izet efendija.

Zadnje dodano
Povezane vijesti