14.8 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 02. Maja 2024.

Selman Dizdar učestvuje na Festivalu ‘Ilidža 2019’ sa pjesmom Ensara Bukarića ‘Na pendžeru’

Ilidžanska scena prvih avgustovskih dana ponovo će zasjati najjačim sjajem. Ovaj vrhunski Festival, jedan od najvećih u regionu i sa tradicijom kakve se ne bi postidjeli ni najveći festivali, svake godine nam podari pregršt lijepih trenutaka i kvalitetne nove pjesme, ali i nove izvođače. Posljednjih dana traju intenzivne priprema za Ilidžanski festival. Naime, Opština Ilidža i ove godine organizirat će ovu veliku kulturno-muzičku manifestaciju i to od 1. do 3. augusta. Festival narodne muzike “Ilidža” je najveći i najčuveniji festival narodne muzike u regiji, koji datira još od 60-ih godina prošlog vijeka.

Već petu godinu zaredom Hayat televizija je tehnički organizator i medijski pokrovitelj ove manifestacije i oni najavljuju da će ovo biti jedno od najboljih izdanje velike muzičke smotre.

Poznato je 17 učesnika takmičarskog dijela, a njihova imena biće uskoro objavljena. Prvu noć biće održano takmičenje harmonikaša. Ovo takmičenje sa dosta uspjeha ponovo će organizovati odlični Edo Krilić.

Takmičarsko veće zakazano je za 2. august, a Festival će biti zatvoren 3. avgusta revijalnim programom u kojem će učestvovati brojna poznata imena narodne muzike. Velika imena počinjala su karijeru upravo na sceni Ilidžanskog festivala. Tu su nastali najveći hitovi, a svoje blistave karijere započeli su najveći interpretatori sevdalinki. Tako će ove godine u revijalnom dijelu učestvovati Hanka Paldum, Snježana Đurišć, Eldin Huseinbegović, Armin Šaković, Sejo Pitić, Semir Cerić Koke, Nihad Alibegović, Denial Ahmetović, Merima Njegomir, Jasna Gospić… Nakon bogatog revijalnog programa svoj solistički koncert održat će Ana Bekuta što je njena zahvalnost Festivalu na kojem je započela veliku karijeru i promovisala prve pjesme.

Festival sa čije pozornice su krenuli u nezaborav i veliki pjevači poput Safeta Isovića, Hanke Paldum, Zaima Imamovića,  Himze Polovine, ali i Šaban Šaulić, Nedeljko Bilkić i mnogi, mnogi drugi sa posebnom pažnjom pratit će i stanovnici Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

Naime, nakon izbora stručnog žirija koji je od 49 pristiglih kompozicija odabrao 17 finalista, radosna vijest stigla je u naš grad. Kompozicija „Na pendžeru“ autora Ensara Bukarića biće uživo premijerno izvedena uz pratnju narodnog orkestra na čelu s prof. Emirom Mejremićem i u interpretaciji našeg sugrađanina Selmana Dizdara.

Selman Dizdar poznato je ime u lokalnim muzičkim krugovima, a ovo je prilika za afirmaciju našeg grada kroz Selmanov nastup na ovom Festivalu.

Gledaoci ispred malih ekrana imat će priliku i da uživo glasaju za svog favorita, a nadamo se da će nakon kvalitetnog nastupa to upravo biti Selman Dizdar i pjesma „Na pendžeru“.

Ako se gledaju brojke, do sada je bilo oko 20 miliona ljudi koji su pratili Festival ili učestvovali na Festivalu. Festival je napravio jednu prekretnica od 1995. godine na ovamo kada je vratio duh stare pjesme, tradicije naroda Bosne i Hercegovine i vratio kvalitet stare pjesme koja se decenijama gradila.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem Festivalu je pobijedila Nikolina Kovač sa pjesmom “Kako da te zaboravim”, hitmejkera Mirka Šenkovskog Geronima.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti